Szórakozás

Ez minden bizonnyal a világ legotthonosabb buszmegállója

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 15. 14:50

Néhány hasonlót el tudnánk képzelni a magyar vidékre is, olyan helyekre, ahol naponta csak néhány busz fordul meg.

A szokatlan megállóval a Skóciához tartozó Shetland-szigetek legészakibb lakott tagja, a mindössze 720 fő által lakott Unst büszkélkedhet.

A helyi iskolásgyerekek számára buszra várni önmagában felér egy kirándulással, hiszen a gyakran változó időjárás miatt néha úgy érzik magukat, mintha a fél világon kelnének át, így az időjárás viszontagságai ellen védő buszmegállókra van szükség.

Húsz évvel ezelőtt az akkor hatéves Bobby McCauley két barátjával várta a buszt a sziget legnagyobb települése, Baltasound határában, de az őket óvó megálló már elég rozoga volt, így lebontották. Bobby azonban korántsem szeretett volna megfázni, így elhatározta, hogy ír a helyi lapnak, kérve egy új megálló felépítését.

A lap továbbította a fiú kéréseit a sziget vezetése felé, akik hamarosan fel is állítottak egy vadonatúj, csillogó megállót.

A dolgok itt azonban egyre furcsábbá váltak: rövidesen különböző berendezési tárgyak kezdtek felbukkanni az apró építményben.

Előbb egy fonott asztal és egy kanapé, aztán egy mikró, majd függönyök, telefon és egy szőnyeg.

A környék lakói 2002 óta együttműködve szépítik és alakítják a megállót, tematikus heteket tartva. Az elmúlt években megemlékeztek már Van Gogh művészetéről, bemutatták a világűrt, a tengerek világát és a hajókat is, most pedig épp a lundák vannak soron.

Bobby azóta már húszas évei közepén jár, és a Brit-szigetektől távoli délkelet-Afrika egyik apró országába, Szváziföldre költözött, a megálló azonban továbbra is őrzi a nevét.

Fotók: Willie Angus, Atlas Obscura, What’s The Rush, Duncan C
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.