Szórakozás

Robert Redford Oscar-díjról és az önálló gondolkodás, a függetlenség áráról

Robert Redford (Array)
Robert Redford (Array)
A színész az általa alapított Sundance sokszínűségét hangsúlyozta a tíznapos fesztivál megnyitóján.

Robert Redford a független filmfesztiválról – a The Hollywood Reporter szerint – azt mondta, hogy a sokszínűség mindig is a Sundance lényegéhez tartozott.

A sokszínűség a ‘függetlenségből’ ered. Ha az ember gondolkodása független, akkor eleve nem a megszokott módon csinál dolgokat, és így azok a produkciók is sokszínűbbek lesznek, amelyekkel előáll.

Mint mondta: büszkék rá, hogy a fesztivál ezt a sokszínűséget tükrözi. Az idei rendezvényre több mint 12 ezer filmet neveztek az alkotók. A válogatásnál figyeltek, hogy nők és a fiatal filmesek is lehetőséghez juthassanak. A programban 49 elsőfilmes mutatja be alkotását.

A színész-rendező a hollywoodi sokszínűség hiányát firtató kérdésre azt felelte, nincs a mainstream ellen, mert annak maga is a része, és ennek nagyon örül.

Mert a mainstream szélesíti a filmipart és több lehetőséget kínál a közönségnek.

Redford az idén is csak fehér bőrű színészeket felvonultató, nagy vitát kiváltott Oscar-jelölésről azt mondta: nem az Oscar az érdekes számára, a filmgyártás neki a munkáról szól, ha díjazzák, az nagyszerű, de nem az foglalkoztatja.

Mert semmi sem fontosabb vagy izgalmasabb, mint maga a munka, amíg dolgozom rajta. Amikor kész, hátralépek, bármit hoz is, az rendben van, de nem az köt le.

Szerinte a független filmezés klímája zord. Mindig is az volt, de a kemény feltételek most általában is jellemzőek, sok új fenyegető tényezővel kell számolni, elsősorban a forgalmazás terén.

Van műsorszórás, online, Netflix, HBO, egy csomó új terület, ami korábban nem létezett, és mindez kivérezteti a filmet.

Bár a független film nincs a helyén, de túl fogja élni, mert értéket teremt – tette hozzá. A Sundance Fesztivál többi vezetője a megnyitón arról beszélt, hogy főleg olyan fiatalokat, új történetmesélőket szeretnének felfedezni, akiknek kiépíthetik az utat a filmes fősodor felé.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik