Szórakozás

Első számú modell volt a röszkei lány

Dorner Nikoletta 21 éves, de már elmondhatja, hogy modellkedéssel meghódította Indiát, Kínát és New Yorkot is.

Röszke a Dél-Alföldön, a magyar–szerb határon helyezkedik el Szeged közelében. A legtöbb embernek a hírekből lehet ismerős. Ott él Dorner Nikoletta, aki a modellkedésnek köszönhetően bejárta a fél világot. Új kultúrákat ismerhetett meg és számos élménnyel gazdagodott.

A 21 éves lányt Indiában első számú modellként foglalkoztatták. Őt küldték minden olyan megrendelésre, amikor új partnerrel dolgoztak, hogy jó benyomást keltsenek.

Véletlen, csapzottan kezdődött

Nem volt előre megtervezve, hogy modellkedni fogok. Az előzmény annyi volt, hogy egyszer suli előtt telefonszámokat kéregettek castingértesítések miatt, persze a barátnőimmel mi megadtunk mindenféle adatot, én anya telefonszámát, gondoltam hadd hívogassák.

Pár héttel később suli után összefutottunk anyával a városban, apára vártunk, de még dolgozott, és nem tudtuk mivel üssük el az időt. Erre pont felhívták, hogy most van egy casting. Úgy gondoltuk egy óra pont eltelik vele, miért ne menjünk el.

Semmire nem számítottunk, csak egy kis szórakozásra, mivel suli után, csapzottan beállítani egy ilyen eseményre, úgy, hogy mindenki más készül, nem túl okos húzás. De továbbjutottam minden válogatón, elkezdtem Pestre járni képzésre, aminek a végén kaptam pár ügynökséghez elérhetőséget. Az egyikkel rögtön el is kezdtünk együtt dolgozni – emlékezik vissza a kezdetekre Dorner Nikoletta.

Sugarbird, Kína, majd India

17 évesen kezdtem Pesten kisebb bemutatókkal a Sugarbirddel, majd amikor lett elég képanyagom akkor – 18 évesen – egyből Kínába utaztam, azon belül Pekingbe. Ebben az első útban volt talán a legtöbb nehézség, mivel ekkor még fogalmad nincs mit, hogyan kell csinálnod, hogy jó legyen minden.

Gyorsan bele kell jönni az angolba is. Én ekkor még csak 3 éve tanultam angolul, mivel a német volt az első tanult nyelvem. 3 hónap pedig sok idő távol az otthonodtól, főleg, ha ennyire drasztikus különbségek vannak a másik kultúrában. Az időeltolódásról nem is beszélve – mesél a nehézségekről Niki.

Hozzátette: a második utazásomnál viszont már úgy éreztem, sikeresen haladok. Akkor Indiába, Mumbaiba mentem. Ott már nem volt visszahúzó erő számomra, mint például azelőtt, az első szerelem. 18 évesen még más értékrend szerint élsz, amit később természetesen újraértékelsz, és úgy gondolod majd, hogy jesszusom, mekkora hülye voltam…

1. számú modell – „Kapós volt az arcom”

Indiában inspirált, hogy állandóan dolgozhatok. Az arcom nagyon kapós volt, természetesen úgy éreztem, hogy enyém a világ. Napi 2 fotózásom volt, reklámfilmforgatásokra jártam és az indiai ügynökség 1. számú modellje lettem. Örültem a bizalmuknak.

Készülődés Indiában. Fotó: Facebook.com

Amikor egy teljesen új megrendelővel dolgoztunk együtt, akkor mindig engem küldtek, hogy 100%-ig jó benyomást keltsünk a partnerben. Ugyanakkor munka után az ügynökségem tagjaival kibeszéltük, mennyire voltam elégedett, mennyire volt profi a csapat, akivel dolgoztam. Ha azt mondtam, hogy valami nagyon nem stimmelt, akkor nem dolgoztunk velük együtt a továbbiakban – mondta a fiatal lány.

Hatalmas élmény

Részt vettem már katalógusfotózáson, plakátfotózáson, divatbemutatón, film- és reklámfilmforgatáson. Kínában a Pekingi fashion week volt a kedvencem, az Edenbo márka képviseletében. Indiában a forgatások voltak a kedvenceim. Reklámfilmet forgattam a Nokiával, Nikonnal, Rupával, valamint filmforgatáson is részt vettem, mint háttérszereplő. Mind hatalmas élmény volt.

A szakma előnyei és hátrányai – utazgatás, súlyos önértékelési problémák

A legnagyobb előnye, hogy fiatalon eljuthatsz olyan helyekre, ahova önerőből sokan nem tudnának. Világot látsz, megismersz más kultúrákat testközelből és átértékeled az egész életed. Ezenkívül természetesen a nyelvtanulás és az önállósulás is fontos.

A hátrányok között csak annyit említenék, hogy azok a lányok, akik ezt az életmódot folytatják, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy önértékelési problémáik lesznek. Sosem voltak súlyproblémáim, mégis amikor először modell apartmanba költöztem Kínában, egy hónap után már problémák voltak.

Mindenkit vékonynak láttam, leszámítva magamat. Ezért elkezdtem szinte teljesen felhagyni az evéssel. Nem volt ott velem ugye senki, aki ezt ellenőrizhette volna. 173 cm voltam és 48 kilóig fogytam. Ezek után került sor arra, hogy hazautazzak – meséli Niki a nem épp legjobb emlékeket.

Ugyan minden visszaállt a normál kerékvágásba a fejemben, de valahogy sosem volt már semmi ugyanaz. A mai napig épp az aktuális lelki állapotomtól függ, hogy kövérnek avagy vékonynak látom magam, de próbálom ezt figyelmen kívül hagyni az egészségem érdekében.

Nem minden pasi bírja, hogy a barátnője ilyen életet él

A családomtól minden támogatást megkaptam, amire csak szükségem volt. A barátok már kicsit kényesebb téma. Sokakkal megszakadt a kapcsolat, de egy utazás során gyorsan kiderül, kik is az igaz barátok, úgyhogy nem szomorkodom.

A pasik a legneccesebb téma. Nyilván tetszik nekik a gondolat, hogy modellbarátnő, de az utazással már nincsenek kibékülve, de sajnos Magyarországon nem túl felkapott ez a szakma. A jelenlegi párom elfogadta, hogy New Yorkban még sosem voltam, holott nagy álmom volt, ezért elengedett. Nem volt könnyű, de hősiesen helyt állt. Szerintem a jó kapcsolathoz ez nagyon fontos – jegyezte meg a röszkei lány, aki szereti mostani párját.

Fontos a támogatás

Néha meg kell adnunk egymásnak ezt a szabadságot, hogy ha majd komolyan elkötelezzük magunkat, ne tudjuk azt mondani: de én még ezt meg ezt is akartam csinálni és most már nincs rá lehetőségem. Nem beszélve arról, mekkorát nőtt a szememben a rengeteg támogatásért, mert a család, barátok nélkül hónapokra elutazni nem könnyű. Sőt…

A szív mindig hazahúz

Nem mondanám, hogy konkrét célom van a modellkedéssel, nem akarom megváltani a világot. Nálam ez úgy működött eddig, hogy gondoltam egyet, most el szeretnék utazni és kész. De 3 hónap után mindig rájövök: mennyire hiányzik a család.

Legrosszabb és legjobb élmény – túlterheltség, teljesült egy álom

A legrosszabb talán Indiához köthető. Túl voltam terhelve. 1,5 hónapon keresztül fotózásról fotózásra jártam. Esti fotózás, ami 7-8 körül kezdődött és reggel 6-7-ig is eltartott. Utána hazamentem, aludhattam 1-2 órát, majd casting, majd újabb fotózás.

Ha sikerült ágyba kerülnöm hajnal 1-2 körül, akkor kelnem kellett 4-kor, mert messzire kellett utaznom a következő fotózásra. Ez így ment a teljes kimerülésig. Akkor sem tudtam már aludni, amikor végre sikerült ágyba kerülnöm. Tudtam, hogy csak pár órám van, de mégsem jött álom a szememre.

A legjobb élmény egyértelműen, hogy eljutottam New Yorkba. Egy álmom teljesült azzal, hogy ott lehettem. És ha ez még nem lenne elég, 1,5 hétre elmentünk Miamiba is. Életem legjobb időszaka volt – mondta a Szeged24-nek Dorner Nikoletta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik