Szórakozás

Hiperaktivitás: mi az oka és hogy kezelhető?

Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus segítségével elkészült Betegségek A-Z rovatunk legújabb tagja, egy sokakat érintő problémáról.

A hiperaktivitás pontos neve figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (attention-deficit hyperactivity disorder, röviden ADHD). Egy olyan gyűjtődiagnózisról van szó, amely főképp a figyelemzavar tüneteit foglalja magába. Jelenleg elsősorban a viselkedéskontroll zavarának tekintik, kialakulását pedig nehezen meghatározható okokra vezetik vissza (feltételezett okait ezidáig nem sikerült bizonyítani) – írja a Házipatika.com.

Előfordulás

Iskoláskorú gyerekeknél a hiperaktivitás előfordulási gyakoriság körülbelül 5 százalékos. A zavar előfordulása fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Az esetek többségében az egész gyermekkoron végighúzódó kórképről beszélünk: némely esetben a serdülőkorban csökkennek a tünetek, de jellemzően felnőttkorban is megmaradhatnak a problémák.

Okok

A hiperaktivitás több tényező együttes fennállásának következtében alakulhat ki: ezek közül az egyik a biológiai háttér (korábban a hiperaktivitást minimális agyi károsodás zavarának nevezték), a másik a szociális környezet hatása (például a rosszul működő család), a harmadik pedig a magas stresszhatás. A kutatások a hiperaktivitás hátterében nem találtak egyértelmű genetikai okokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik