Szórakozás

Kitüntették George Clooney-t

George Clooney (George Clooney)
George Clooney (George Clooney)

A színész az Emberiség nagykövete-díjat kapta meg Spielberg alapítványától.

Humanitárius tevékenységéért tüntette ki csütörtökön New Yorkban George Clooney hollywoodi filmsztárt Steven Spielberg filmrendező, a holokauszttúlélők vallomásait rögzítő USC Soá Alapítvány létrehozója.

A New York-i Természettudomány Múzeumban csütörtök este rendezett adománygyűjtő gálán megemlékeztek a Schindler listája című holokausztdráma bemutatásának 20. évfordulójáról. Az alkotásért 1994-ben Spielberg rendezői Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, amely további hat díjjal, köztük a legjobb filmnek járó szoborral jutalmazta a produkciót.

Megnehezíteni a rosszfiúk dolgát

Spielberg alapítványának elismerésével, az Emberiség nagykövete-díjjal tüntette ki George Clooneyt, akinek köszöntésére a Gravitáció című új filmben vele együtt szereplő Sandra Bullock és Jon Stewart televíziós személyiség is megjelent a ceremónián.

“George az emberbarátok legjobb fajtájához tartozik: alázatos emberbarát. Kivételes példája az apátia fölé kerekedő cselekvésnek” – fogalmazott a rendező, kiemelve a színész dárfúri menekültekért tett erőfeszítéseit. Clooney az összegyűlt adományozók előtt kijelentette: “A mi munkánk, hogy megnehezítsük a rosszfiúk dolgát, valamint azt is, hogy a jófiúk szemet hunyjanak a rossz dolgok fölött”.

A színész elismerően szólt Spielberg alapítványáról, amely videóra rögzíti a második világháború holokauszttúlélőinek vallomásait, hogy a következő nemzedékek is tanulhassanak belőlük.

Már nemcsak a náci népirtás túlélőivel foglalkoznak

Spielberg 1994-ben hozta létre az alapítványt, amelynek székhelye 2006 óta a Dél-Kalifornia Egyetemen van. A szervezet eddig közel 52 ezer szemtanú vallomását rögzítette. Az archívum a világ legnagyobb ilyen jellegű digitális gyűjteménye.
A rendező a gála előtt elmondta, hogy az alapítvány munkája új fázisához érkezett: újabb népirtások túlélőinek videovallomásait kezdik rögzíteni. Először a ruandai népirtással foglalkoznak, majd a kambodzsai és örmény túlélőket kutatják fel.

Spielberg felidézte, hogy családjának egyetlen tagja sem esett áldozatul a holokausztnak, de nagyanyja segített angolul tanulni a náci népirtás elől Amerikába menekült magyar zsidóknak. Hároméves gyerekként a számokat a házukban gyakran megfordult egyik túlélő karján látott auschwitzi tetoválásról tanulta meg – mesélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik