víz (víz pohárban)
Szórakozás

Megértőbb lesz, aki lehűti magát

24.hu
24.hu

2013. 06. 14. 11:13

Egy friss kutatás szerint azok, akik lehűtik magukat - szó szerint, akár egy pohár hideg vízzel -, nyitottabbá válnak mások nézőpontjára.

A nyári kánikulában könnyen veszekedés kerekedhet az olyan mindennapi apróságokból, mint hogy érdemes-e lángost venni a strandon, vagy hogy sikerült-e elég keményre fújni a matracot – írja a Házipatika.com.

Az Acta Psychologica című holland szakfolyóirat júniusi számában megjelent eredmények alapján az emberi elfogadókészséget és befolyásolhatóságot módosítja a külső-belső hőmérséklet. “Amikor próbáljuk befogadni valaki másnak a nézőpontját, azzal kezdjük, hogy mi magunk mit gondolnánk az adott szituációban” – magyarázta Claudia Sassenrath, német Ulmi Egyetem szakértője. Az egocentrikus, tehát énközpontú horgonyzásnak is hívott gondolati mechanizmus az, ami akár hideg víz hatására is alakulhat.

A kutatók két kísérletet végeztek. Az elsőben 81 résztvevőnek adtak egy-egy papírpoharat, amiben 20 vagy 40 Celsius fokos, tehát hideg vagy meleg víz volt. Aztán megkérdezték tőlük, hogy milyen formájú a pohár, mik az alapvető tulajdonságai és funkciói, hogy eltereljék a figyelmüket a folyadék hőmérsékletéről. Ezután le kellett tenni a poharat, és három rövid történet következett három különböző emberről.

Az egyik történetben például egy férfit két barátja rábeszélte, hogy nézzen meg egy fantasztikus filmet, ami azonban végül nem nyerte el a tetszését. Egy furcsa fordulat folytán a férfi azt írta e-mailben a barátainak, hogy mennyire élvezte a vetítést. A kísérletben résztvevőknek el kellett dönteniük, hogy a főhős üzenete komoly volt-e, vagy tréfa. Azok, akik korábban hideg vizes poharat tartottak, hajlamosabbak voltak feltételezni az üzenet valódiságát a háttértörténet ismeretének ellenére, míg a meleg vizet fogók inkább viccnek vélték az e-mailt.

A második kísérlet alkalmával egy olyan történetet kellett elolvasni a pohártartás után, amelyben egy lány elvesztett egy tárgyat. A hideg vizes csoport tagjai több megértést tanúsítottak a hiába keresgélő karakter iránt. Sassenrath elmondta, hogy az alacsonyabb hőmérsékletnek való kitettség csökkenti az egocentrikus horgonyzás hatását az ítélethozatalban, így nyitottabbá tesz minket mások nézőpontjának befogadására.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.