Szórakozás

Van, akit a mosoly sem szépít meg

Egy nemrég közzétett kutatás szerint a szép emberek akkor is jól néznek ki, ha meglepett, unott, ijedt vagy dühös arcot vágnak, vagy épp grimaszolnak.

Ennek ellenére mégis van szerepük az arckifejezéseknek, mivel ezek kis jelzéseket adhatnak arról, érdemes-e barátkozni valakivel vagy sem – írja a Házipatika.com. Dr. Ed Morrison, a Portsmouth Egyetem pszichológiai tanszékének orvosa meg szerette volna vizsgálni, hogy a vonzó külső mennyiben függ a kinézettől és mennyiben az arckifejezéstől. Kutatási eredményei szerint az arc szépségének megítélése szempontjából csak a külső megjelenés számít, nem az arckifejezés.

“Arcberendezésünket nem tudjuk változtatni és úgy tűnik, hogy a külső szemlélők, férfiak és nők egyaránt, képesek arckifejezéstől függetlenül megmondani, hogy a grimasz mögött egy vonzó vagy egy kevésbé vonzó arc rejtőzik-e” – nyilatkozta Dr. Morrison. “Az evolúcióelmélet szerint az arc kinézete az egyik legfontosabb biológiai jellemző, ami alapján az emberek kiválasztják barátaikat. Minél vonzóbb valaki, annál valószínűbb, hogy népszerű is lesz.”

A 128 férfi és nő részvételével készült kutatás során ugyan akadtak kisebb különbségek abban, hogy miként ítéltek meg a résztvevők egy-egy embert, de az arckifejezés feleakkora szerepet sem játszott az arc szépségének megállapításában, mint a kinézet. Sőt, a boldog arckifejezéseket kicsit sem tartották vonzóbbnak a résztvevők, mint a semleges arckifejezést. “Az emberek döntéseit természetesen befolyásolják az arckifejezések, de nem abban a tekintetben, hogy valaki vonzó-e vagy sem. Inkább arról döntünk az arckifejezés alapján, hogy mennyire barátkoznánk szívesen az adott emberrel” – magyarázta Dr. Morrison. “Az undort kifejező vagy ellenséges arckifejezés például könnyen elriaszthat, míg a mosolygás vagy a semleges arckifejezés biztatóan hathat.”

A kutatás során a résztvevőknek 30 férfi és nő képét kellett osztályozniuk, akiket különböző arckifejezésekkel fotóztak le. Általánosságban elmondható, hogy mind a férfiak, mind a nők hasonlóképpen értékelték a képeket, ami arra utal, hogy a résztvevők saját nemüktől és a képen láthatók nemétől függetlenül értékelték a fotókat. “Ez is bizonyítja a feltevést, mely szerint a férfiak és a nők azonosképpen értékelik a külső vonzerőt” – összegezte Dr. Morrison. A kutatás részletes leírása a Journal of Nonverbal Behavior című tudományos szaklapban olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik