Szórakozás

Albínó kenguru született a Szegedi Vadasparkban

Albino-kenguru-a-Szegedi-Vadaparkban(960x640).jpg (Albínó kenguru a Szegedi Vadaparkban)
Albino-kenguru-a-Szegedi-Vadaparkban(960x640).jpg (Albínó kenguru a Szegedi Vadaparkban)

Idén nagyon kitett magáért a Szegedi Vadaspark ausztráliai részlege, legalábbis a szaporulatot tekintve.

Bár minden évben örülhetünk kenguruk születésének, idén sokkal többen születtek, mint eddig. A Bennett-kenguruknál öt, az európai törzskönyvi program keretében tartott Derby-kenguruknál egy kölyök született, míg az emuknál hat frissen kelt csibe szaladgál a kifutóban.

A Bennett-kenguruknál ráadásul a megfigyelések szerint az ötből három fehér színű, vagyis albínó. Sőt, az egyik anya maga is albínó, ahogy utóda is – bár még nagyon fiatal és csupasz, a kölyök szeme színe elárulja, hogy ő is fehér lesz. Mindez azt mutatja, hogy a „normális”? vad színű társaiknál sokkal érzékenyebb albínó kenguruk is jól érzik magukat a szegedi kifutóban. A látogatók már most megleshetik a kicsinyeket, hiszen az idősebbek már hosszabb időre is elhagyják anyjuk erszényét.

A Derby-kenguru jóval kisebb méretű, mint az állatkertekben elterjedtnek számító Bennett-kenguru. Az elmúlt években kevésbé voltak szaporák, ezért is bővítettük a csapatot a múlt évben. Tavaly és idén is egy-egy kis kenguru születésének örülhettünk. A nemzetközi törzskönyvi program keretében (ESB) tartott fajnál abban bízunk, hogy idővel ugyanúgy tele lesz minden nőstény zsebe tavasszal, mint a Bennett-kenguruknál.

Az emupárunknál idén hat tojásból keltek ki csibék. Az apróságokat elég nehéz észrevenni az erdei talajon, a cserjék között mozogva és megbújva. Mindez mutatja, hogy a látszólag feltűnő csíkozottság milyen hatékony a terepen rejtőszínként. Nem véletlen, hogy több hasonló környezetben élő állat kicsinye is pettyes, illetve csíkos. Az emuknál a csibéket nem a tojó, hanem az apa neveli és óvja, hiszen – szemben sok más állattal – az utódgondozás feladatai ennél a fajnál a kakasra hárulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik