Szórakozás

A szén-monoxid-mérgezés veszélyei

szén-monoxid-riasztó (szén-monoxid jelző)
szén-monoxid-riasztó (szén-monoxid jelző)

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely sok esetben a nem megfelelő műszaki állapotú vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt halálesettel végződik. E tanácsokat megszívlelve biztonságban élvezhetjük otthonunk melegét.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivőjetájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza.

A mérgezés akkor alakul ki, ha szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és a helyiségben tartózkodók belélegzik, és a mérges gáz a tüdőn át a vérbe kerül, és megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha a koncentrációja eléri az egy százalékot a levegőben, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál – figyelmeztetett.

A szóvivő hangsúlyozta: minden fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetni kell a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, továbbá rendszeresen szellőztetni kell. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a sípoló jelzéseket adó, pár ezer forintba kerülő szén-monoxid-érzékelő-írja a Vehir.hu.

Bakos György tűzoltó őrnagy a Vehir.hu-nak elmondta: A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni. A jogszabály ugyan csak ötévenkénti felülvizsgálatot ír elő, azonban célszerű azt évente elvégeztetni. A magas fűtési költségek rákényszerítik az embereket a minél jobb légzárású nyílászárók beépítésére, azonban ezek a veszélyt is fokozzák, főleg ahol a nyílt égésterű berendezések (bojler, kéményes konvektor, kazán) elszívhatják az oxigént. Gondoljunk csak arra, ha kizárjuk a hideget, ezzel együtt kinnreked az éltető oxigén is. Megoldást jelenthet a problémára a szabályozott szellőző-berendezés, valamint a rendszeres szellőztetés. A szén-monoxid –elkeveredve a levegővel – belélegzés esetén fulladást okozhat. A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes lehet szénmonoxid-jelzőkészüléket is felszereltetni a balesetek elkerülése céljából.

Ha a baj mégis megtörtént, jó tudni, hogy a mérgezés tünetei jelentkezhetnek hirtelen vagy fokozatosan is. E tünetek a következők lehetnek: szédülés, nehéz légzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás. Ha ezek közül valamelyiket, vagy egyszerre több tünetet tapasztal, szénmonoxid-mérgezésre gyanakodhat, ezért azonnal menjen friss levegőre és hívjon orvost! Amennyiben szén-monoxidot észlel, nyissa ki az összes ablakot és ajtót, hogy a gáz kiszellőzhessen, és azonnal kapcsolja ki a tüzelő-berendezést, ha lehetséges! Hagyja el az épületet, és addig ne is menjen vissza, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye! Azonnal kérjen orvosi segítséget, és addig ne használja újra a tüzelő-, fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta azt és meg nem javította a hibákat!

A szén-monoxidon túl további veszélyt jelent a gázszivárgás is, melynek könnyebb észlelhetősége végett úgynevezett szagosító anyagot kevernek a gázhoz, ami segít a szivárgás felismerésében. Amennyiben ilyet észlelne, haladéktalanul zárja el a gáz főelzáró golyóscsapját és szellőztesse át a lakást! Kerülje el minden olyan berendezés használatát, amely szikraképződéssel, gyújtási veszéllyel járhat! Magas gázkoncentráció esetén egy villanykapcsoló felkapcsolása is végzetes következményekkel járhat.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy bárminemű fűtőberendezésről is legyen szó, azt nem szabad letakarni, valamint hogy a fűtőtest és a környezetében lévő éghető anyag között akkora távolságot tartsunk, hogy azt semmilyen körülmények között se tudja begyújtani. E tanácsokat megszívlelve biztonságban élvezhetjük otthonunk melegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik