Szórakozás

Drogszupermarket: újabb fogás az Ozora-fesztiválon

drog-ozora-feszt (drogosok előzetesben)
drog-ozora-feszt (drogosok előzetesben)

Összesen mintegy hatvan embert állítottak elő az ozorai fesztiválon, négy drogdílert is elfogott a rendőrség, akiket a bíróság már le is tartóztatott.

A hétvégén újabb 16 embert állítottak elő a fesztiválon. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a fesztiválon egy külön “drogutca” volt, ahol a lakókocsikon feltüntették, milyen kábítószereket lehet ott kapni. Az esemény szinte valamennyi résztvevője külföldi volt. Közölte azt is, hogy a rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és vizsgálatot rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A rendezvényen hasist, valamint hasisgyantát foglalt le a hatóság. Az árusok a korábbi rendőri akciókat követően a hétvégén már óvatosabbak voltak, csak a sátrak körül járkáltak és kérdezték a fesztivál vendégeitől, hogy kinek mire van szüksége – összegezte az Ozora-fesztivál zárónapját a Hír Televízió tudósítója. Elmondása szerint a többnapos eseményen a razziától függetlenül is közkedveltek voltak az úgynevezett energiaszeletek, amelyeket marihuánából készítettek, és egységesen 2 euróért lehetett hozzájutni.

Mint ismert, a rendőrök vasárnap délután fél és háromnegyed négy között, három csapatszállító busszal érkeztek meg az Ozora-fesztiválnak helyet adó magánterületre. A rendőrök érkezése óta gyakorlatilag folyamatosan távoztak a fesztiválozók a helyszínről, a feltorlódott autók összefüggő kocsisort alkottak. A Hír Televízió munkatársa akkor azt mondta, a rendőrök gyakorlatilag válogatás nélkül igazoltatták a résztvevőket.

Jelenleg 16 egyenruhás fésül át mintegy 50 hektárnyi területet – tette hozzá vasárnap este hat órai helyzetjelentésében a televízió munkatársa, aki megtudta azt is: a rendőrség eredetileg órákkal korábban hajtotta volna végre az ellenőrzéseket. A Hír Tv-nek név nélkül nyilatkozó résztvevő nem kívánta kommentálni a történteket, és arra a kérdésre sem felelt, hogy fogyasztott-e valamilyen tudatmódosítót az ott-tartózkodása alatt. Szerinte ez mindenkinek a magánügye.

A hatóságok csütörtöki razziájukon több kiló marihuánát, 25 csomag meszkalint, ecstasy tablettákat, hasisgyantát és 5 gramm kokaint foglaltak le. Az egyenruhások távozása után rövid ideig kevesebben voltak a rendezvényen, de a hétvégére ismét sokan mentek ki a fesztiválra. Szombaton a Hír TV és a Magyar Nemzet tudósítói is arról számoltak be, hogy a hatóságok csütörtöki összehangolt akciója után még mindig lehetett kapni drogokat a fesztiválon, rendőrökkel viszont egyáltalán nem találkoztak.

Garamvölgyi László szerint a fesztivált a rendőrség nem zárathatja be, erre a jegyző jogosult, aki azonban napok óta elérhetetlen.

Igar település jegyzője adta ki az engedélyt a fesztivál megtartására, ő azonban a televízió információi szerint szabadságon van, ezért nem lehet elérni. Ugyanakkor Ozora polgármestere jogi lépéseket fontolgat, amiért a szervezők a település nevét használják a fesztivál megrendezéséhez. „Ez a rendezvény nem hozzánk tartozik, semmi közünk hozzá, se közigazgatásilag, se helyileg. Tiltakozunk ellene, mert lejárató, és nagyon rossz fényt vet a településünkre” – fogalmazott Schranz Istvánné.

A polgármester később a Magyar Nemzetnek elmondta, a fesztivál nyolcéves történetében idén volt a legtöbb panasz. Hozzátette: eddig a környező lakosság többet profitált a rendezvényből, jó üzlet volt a szobakiadás, a helyben termelt borok és gyümölcsök árusítása, valamint több helyi is dolgozott a fesztiválon − idén ez a szám 10-15 főre csökkent.

Az új szervezőcsapat üzletpolitikája adhatott okot arra is, hogy idén többen jelezték a polgármesteri hivatalnak, hogy elviselhetetlen a nagy hangzavar. Schranz Istvánné eleget tett a lakosok kérésének, ezért csütörtök délután jelezte ezt az azóta leváltott sárbogárdi rendőrkapitánynak. A választ illetően azonban csalódnia kellett, a rendőrfőkapitány annyival intézte el a panaszt, hogy „a fesztivál miatt nem kell aggódnia”.

Arra a kérdésre, hogy az ellenőrzésmentes lebonyolítás érdekében lehetett-e kapcsolat a szervezők, a helyszín tulajdonosa, valamint a felelős rendőri szervek között, a polgármester asszony annyit mondott, hogy ezt már korábban is gyanítani lehetett, hogy „a rendőrség benne van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik