Szórakozás

Lemondana tíz jó évéről?

Ugye nem? Márpedig gyakorlatilag ez történik, ha nem veszi komolyan azokat a tüneteket, amelyek kezdődő mozgásszervi megbetegedésre utalnak.

Ezek nem csak az idősek problémái: tudta például, hogy a reuma a leggyakrabban az aktív korú nőknél jelentkezik? – írja a HáziPatika.com.

Amikor nem megy a munka

Meglepő adatot közölt dr. Poór Gyula professzor, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója: bár úgy gondolhatnánk, hogy a járványos vagy idényszerű fertőző betegségek okozzák a legtöbb munkából való kiesést, a táppénzes napok többségét, ez nem így van. Meglepő módon a köztudatban az idősebb korosztály jellemző betegségének tartott mozgásszervi betegségek a felelősek a három vagy többnapos munkahelyi távolmaradások mintegy feléért és a tartós munkaképtelenség kialakulásának hatvan százalékáért is.
Bár a mozgásszervi betegségek közül a kopásos eredetű, illetve a csontritkuláshoz kapcsolódó elváltozások valóban inkább az 55-60 évnél idősebbeknél jelentkeznek, de a gyulladásos eredetű, reumatikus megbetegedésekkel már a fiatal felnőttkorban, sőt, akár kora gyermekkorban is lehet találkozni. Ezek közül a leggyakoribb munkaképességet csökkentő kór a reumás sokízületi gyulladás, a reumatoid arthritis, az RA betegség.

Egy sorsrontó betegség

Ez egy autoimmun eredetű betegség, pontos oka nem ismert. Annyi bizonyos, hogy a szervezet immunvédelmében szerepet játszó fehérvérsejtek kóros működése miatt alakul ki, mivel ezek a saját ízület szövetét, sejtjeit idegennek ismerik fel, és ellene védekező reakciót, gyulladást váltanak ki. A krónikus betegség egyszerre – általában szimmetrikusan – több ízületen zajlik, és kezelés nélkül folyamatosan halad előre, ízületi funkciókárosodásokat, deformitásokat okozva. A mozgásszervekben zajló gyulladásos folyamat igen fájdalmas, és kezeletlenül egyre rosszabb lesz, mivel a porcok körül gyulladásos szövet képződik, amely idővel egyre jobban károsítja az ízületi porcot, tokot és a csontokat, megnyújtja, elgyengíti a szalagokat is.
Különböző ízületi deformitások, összenövések alakulhatnak ki, és mindez nemcsak a mozgásszervek funkcióját, hanem a beteg egész életminőségét, munkaképességét jelentősen rontja. A gyulladások leggyakrabban a kéz ízületein jelentkeznek először, de elhatalmasodhatnak bármelyik ízületen, sőt, a gyulladásos folyamat az egész szervezetre hat, például fáradtság, gyengeség, hőemelkedés formájában. Ezenkívül bőr alatti reumás csomók, könny- és nyálmirigygyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ér- és ideggyulladás is kialakulhat, hosszabb távon a vese és a máj is károsodhat. A betegeknek mintegy a fele munkaképtelenné válik, rokkantnyugdíjra, járadékra szorul.

Sok az elhanyagolt eset

A reumás sokízületi gyulladás háromszoros arányban támadja meg a nőket, mint a férfiakat, és elsősorban a 25-50 év közötti korosztály tagjait sújtja. Magyarországon legalább ötvenezer embert érint, de a nem diagnosztizált esetek is nagyszámban fordulhatnak elő. Bár ma már hatékonyan kezelhető, mégis, sok beteg nem kap megfelelő kezelést. Poór professzor minden lehetséges fórumon küzd azért, hogy a reumatoid arthritis (RA) betegség illetve általában a gyulladásos mozgásszervi betegségcsoport érintettjei mielőbb szakorvoshoz kerüljenek. Kezeletlen állapotban ugyanis a folyamat mozgáskorlátozottsághoz, munkaképtelenséghez vezet, a szövődményes elváltozások pedig akár halálos kimenetelt is hozhatnak.

Úgy tapasztalták, hogy az elhanyagolt reumás sokízületi gyulladás több évvel, akár egy évtizeddel is lerövidítheti a beteg egyébként várható élettartamát. A betegség szakszerű karbantartása a beteg és családja mellett az egész társadalom érdeke, hiszen megfelelő terápia mellett az érintettek nemcsak a fájdalmas tünetektől szabadulnak meg, hanem az egész életminőségük, munkaképességük jó állapotban megőrizhető.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik