Szórakozás

Két hónapig gyalogolt a kötéltánc hercege

60 napon át, napi öt órán keresztül sétált a pekingi Madárfészek felett kifeszített kötélen Adili Wuxor, és ezzel újabb világcsúcsot állított fel.

A sportoló május elején kezdte mutatványát a pekingi olimpiára készült Nemzeti Stadionban a küzdőtér fölött 60 méter magasban, ahol naponta átlagosan 19 kilométert tett meg a kötélen sétálva.

A Guinness World Records hivatalos hitelesítője a kötéltáncosnak pénteken nyújtotta át az elismerést. Ezzel a teljesítményével együtt már 6 rekordot tudhat magáénak.

A 3,3 centiméter átmérőjű drótkötélen bemutatott látványelemek között szerepelt a kézenállás, futás, táncolás, bekötött szemmel való gyaloglás, illetve az alvás, amikor a szél erőssége nem haladta meg a Beaufort-skála szerinti 6-os fokozatot, azaz 40 kilométer/órás sebességet.

Az akrobata a pihenőidőben és éjszakára is a magasban maradt, a Madárfészek tetején kialakított kilenc négyzetméteres kabinban volt az ideiglenes otthona.

Az ujgur származású Adili olyan családban nőtt fel, amelyben 430 éves hagyomány a kötéltáncolás. Első kiemelkedő teljesítményét 2002-ben érte el, amikor Peking külvárosában 25 napig élt egy drótkötélen, miközben összesen 123 óra 46 percet gyalogolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik