Forma-1

Valtteri Bottas: Szeretem magasra tenni a lécet

A Várkert Bazárban rendezte meg hagyományos jótékonysági eseményét a Mercedes-Benz Hungária, mely alkalmából a márka F1-es pilótáinak segítségével 4 millió forint gyűlt össze a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. Az eseményen az év meglepetésemberével, Valtteri Bottasszal beszélgettünk a Hungaroringről, kedvenc budapesti kocsmájáról és arról, miért nem gondolkozik még a családalapításon.

Milyen emlékek fűzik Magyarországhoz és Budapesthez? Egy versenyhétvége alatt van egyáltalán ideje megismerni a várost?

– Mindig szívesen jövök Budapestre, a Magyar Nagydíjat kicsit hazai futamomnak tekintem, mert mindig sok finn – és magyar – szurkolóm buzdít a lelátóról. Az elmúlt hét-nyolc évben, amióta ide járunk a feleségemmel, tényleg megismertük a magyar fővárost. Csodálatos épületek és remek éttermek vannak itt, sőt, van kedvenc éttermünk is. Május elsején én képviseltem a Mercedes AMG csapatát a Nagy Futamon, közvetlenül az után, hogy megnyertem életem első versenyét Szocsiban. A barátaimmal itt ünnepeltük az első sikeremet, így most már kedvenc pubom is van Budapesten!

Fotó: HOCH ZWEI / DPA (photographer)

Még a GP3-as bajnoki szezonjában, 2010-ben nyert a Hungaroringen, amióta viszont az F1-ben versenyez, nem kényeztette el jó eredményekkel a magyar pálya. Vajon miért?

– Talán azért, mert ha nem sikerül jó eredményt elérni az időmérő edzésen, a versenyen nagyon nehéz előzni. A Hungaroringen csak két igazi egyenes van, kanyarban pedig nagyon kockázatos bebújni valaki mellé. Éppen ezért most szombaton mindent meg fogok tenni azért, hogy a pole pozícióból indulhassak. Legutóbb Ausztriában sikerült megszereznem a legjobb edzésidőt, és egy nagyon jó rajttal meg is nyertem a versenyt.

Fotó: Getty Images Hungary

Az idény kellős közepén ön is a világbajnoki esélyesek közé tartozik, noha csupán az első idényét tölti a Mercedes AMG F1 csapatánál. Őszintén, ön számított ilyen erős szezonkezdésre?

– Valóban, harmadik helyen állok a ponttáblázaton és csak 22 ponttal vagyok elmaradva az éllovastól, ráadásul egy olyan erős csapattárs mellett, mint Lewis [Hamilton], aki háromszoros világbajnok. Szeretem magasra állítani a lécet, komoly célokat kitűzni magam elé, mert ha el tudom érni a célomat, így sokkal édesebb a siker íze. Mindig is hittem magamban, a tehetségemben. Nagyon sok segítséget kaptam és kapok a csapattól, és amikor az első néhány futam után ráéreztem a versenyautóra, hozzáigazítottam a vezetési stílusomat, elkezdtek jönni az eredmények.

Csapatfőnöke, Toto Wolff korábban „dívának” nevezte a Mercedes AMG W08-ast, mert nehéz volt beállítani. Az elmúlt négy versenyből viszont hármat megnyertek, ön nem végzett másodiknál rosszabb helyen. A „díva” magához tért?

Fotó: Szabó-Jilek Ádám

– Még mindig megesik, hogy az edzéseken nem találjuk az autó tökéletes egyensúlyát, de a csapatnál kiváló mérnökök dolgoznak, akik a verseny napjára rendszerint megtalálják az ideális beállításokat. A mi autónk a leghosszabb a mezőnyben, ezért meglehetősen érzékeny az egyensúlya, főként az olyan kanyargós és szeles pályákon, mint a Hungaroring. De két héttel ezelőtt, Silverstone-ban is erős oldalszéllel kellett megküzdenünk, és ott kettős győzelmet arattunk. Szóval igen, azt hiszem, a „díva” magához tért.

Ezekben a napokban zajlik a FINA vizes-világbajnokság Budapesten és a felesége, Emilia sokszoros finn bajnok pillangóúszó. Követi az ott zajló eseményeket?

– Meglehetősen elfoglalt vagyok egy F1-es hétvégén, de mint sportszerető és úszni szerető ember, természetesen figyelemmel kísérem az úszószámokat. Miután Emilia most nem indul a vébén, csak az eredményeket szoktam megnézni. Aktív korában, ha csak tehettem, elkísértem a versenyekre, ott voltam vele Londonban, tavaly pedig Rióban is az olimpián. Ezután azonban úgy döntött, hogy visszavonul.

Azért, hogy más dolgokra, netán a családalapításra koncentráljon?

– Nem, egyelőre nem! (nevet) Csak egy másik sportág, a díjugratás iránt érdeklődik, abban szeretne újabb sikereket elérni. A gyerekkérdéssel ráérünk utána foglalkozni…

Szerző: Simon István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik