Élő Forma-1

Ricciardo nyerte az Azeri Nagydíjat

Nagyon eseménydús versenynek lehettünk szemtanúi a bakui futamon. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az első két helyről indulhatott, mögöttük a két Ferrari rajtolt, de egyedül Bottas állhatott pódiumra.

A verseny rajtja már ütközéssel indult, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen a második kanyarban egymáshoz értek, ezt a Mercedes autója bánta inkább. Lewis Hamilton megőrizte első helyét.


F1 BAKU – LA PARTENZA: CONTATTO RAIKKONEN-BOTTAS by ilpilotanostalgico

Bottasnak ki is kellett állnia az eset után, sokáig hátul autózott, ám megbízhatóan vezetett végig és szépen lassan feljött. Ezalatt Jolyon Palmer autója kis híján kigyulladt és föladta, Daniil Kvjat autója egyszerűen leállt, Max Verstappen motorja pedig kifüstölt. Ők azok, akik szinte olcsón megúszták!

A biztonsági autó háromszor is kijött az első 22 körben, a harmadik eset után piros zászló is volt. Ennek az az oka, hogy Esteban Ocon saját csapattársát, Sergio Perezt a falhoz szorította és Räikkönennel is ütközött.

Kényszerpihenő után Felipe Massa autója mondta be az unalmast és Nico Hülkenberg is elszámította magát, falhoz csapódott és feladta. Perez és Räikkönen egyébként visszajött a pihenő után, de Pereznek újabb gondjai voltak így feladta.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel óriásit csatázott egymással, ám a brit pilóta a safety mögött hirtelen fékezett többször, ezért Vettel szándékosan meglökte. A német pilótát 10 másodperces boxkiállással büntették, Hamilton semmit sem kapott. Az élet azonban igazságot szolgáltatott: félig kijött a brit pilóta nyaktámasza, ezért ki kellett mennie a boxba, hogy újat kapjon.

Valtteri Bottas annyira jól ment az egész versenyen a gyenge kezdés után, hogy szépen lassan felkúszott, majd tíz körrel a vége előtt már harmadik volt és a második Lance Strollt támadta.

Végül az egész futamon parádésan vezető Daniel Ricciardo végzett első helyen, a nyugalom szobra, Valtteri Bottas lett a második és az egész héten remeklő Lance Stroll állhatott még a pódiumra – a Formula 1 történetének legfiatalabbjaként 18 évesen és 239 naposan!

Ez szép volt!

Ricciardo gyönyörűen előzte meg az egymással csatázó Sainz és Ericsson párosát! Így is csak 13., de volt már a boxban.

Palmer autója majdnem kigyulladt!

Jolyon Palmer autója percek alatt tönkre ment a harmadik szabadedzésen, ki is kellett cserélni a motort. A jelek szerint nem sikerült jól összerakni a kocsit a versenyre sem, úgy kellett kimenteni a pályáról

Lewis Hamilton magabiztosan vezet

Jóllehet a brit pilótát nem fedezheti csapattársa, de egyelőre annyira gyors, hogy nincs is rá szükség. Három másodprec már az előnye!

Bottas már le is tudta a kiállást

Valtteri Bottas autója kapta a nagyobbat a Räikkönennel történt ütközés során, a Mercedes kihívta pilótáját, ezért Bottas jelenleg az utolsó helyen áll. Räikkönen hátsó tengelyre panaszkodott rádión, de még nem volt boxban.

Még Vettel vezeti a világbajnokságot

Sebastian Vettel 141 ponttal áll az első helyen, őt Lewis Hamilton követi 129 egységgel, a harmadik pedig Valtteri Bottas 93 ponttal. A konstruktőrök versenyét a Mercedes vezeti 222 ponttal, második a Ferrari 214 egységgel. A harmadik Red Bull-TAG Heuer jócskán le van maradva, ők 112 pontot gyűjtöttek eddig.

Hamilton pályacsúccsal indul a pole pozícióból

Akárcsak Kanadában, az Azeri Nagydíj időmérőjét is pályacsúccsal nyerte meg a brit pilóta, az ideje őrületes 1:40.593 volt. A kérdés az, hogy képes lesz-e ismét rajt-cél győzelmet aratni, mint a legutóbbi Kanadai Nagydíjon?

Olvasói sztorik