Forma-1

Rosszban sántikál a Ferrari és a McLaren?

2012-re elvileg ugyan betiltották a kipufogógázok diffúzorra vezetését a Forma-1-ben, de egyes megfigyelőknek gyanús, hogy a Ferrari és a McLaren mégis ilyesmivel próbálkozik.

A tavalyi fejlesztési verseny fő területe, a kipufogógázok diffúzorra vezetése és a leszorítóerő ezzel való növelése elvileg tilos 2012-re, a szabályok magasabbra kivezetett kipufogót írnak elő, de máris felmerült, hogy egyes csapatok valahogy megpróbálják megkerülni a tiltást.

A német Auto Motor und Sport szerint a jerezi teszten az egymást árgus szemekkel figyelő csapatok körében már megindult a spekuláció arról, hogy az említett két alakulat valami rosszban sántikál, ugyanis bár az új szabályok miatt felülnézetből jól kellene látszaniuk a kipufogóknak az autókon, azok mégsem láthatók az MP4-27-esen és az F2012-esen.

“Sokat egyeztettünk az FIA-val, mi úgy hisszük, hogy szabályos, amit csinálunk” – mondta a Ferrari-tervező Nikolas Tombazis.

A McLaren már az autó bemutatójakor ügyeskedett, hamis alkatrészekkel bújtatta a kipufogóját és rejtegette a diffúzorát, és a pályán is egy érdekes dudor alá dugta el a kivezetést, és talán valahogy sikerül hátraáramoltatniuk a gázokat. További adalék, hogy Jenson Button az első tesztnap után meglepve magyarázta, hogy milyen kevés leszorítóerőt veszített az autó hátulja a befújt diffúzor eltűnése ellenére.

“Mindig fennáll a lehetősége, hogy valaki előáll valamivel, ami a határt súrolja” – mondta a Red Bull atyja, Adrian Newey.


“Pillanatnyilag egy konzervatív megoldásunk van. De figyeljük a riválisokat, és azt is, mit mond az FIA. Annak megfelelően lépünk majd, hogy mennyit engednek”
– magyarázta a kipufogó esetleges fejlesztéséről a Lotus technikai igazgatója, James Allison.

A kisebb csapatok természetesen nem örülnek a fejleményeknek: “Az FIA azt mondta, hogy a kipufogónak ezután nem lehet aerodinamikai szerepe. Mi ezt támogatjuk, és tartjuk magunkat hozzá” – szögezte le a Toro Rosso műszaki vezetője, Giorgio Ascanelli.

A williamses Mark Gillan egyetért: “A szabályok igazából elég egyértelműek, és mi igyekszünk is a tiszta oldalon maradni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik