Forma-1

Szakít a McLaren a Mercedesszel

A Mercedes tulajdonrésze jelentősen csökkent a McLaren F1-es csapatánál, 2012-re pedig végleg kiszáll a német gyártó.

A McLaren új szupersportkicsija, az MP4-12C tegnapi bemutatóján a csapatfőnök, Martin Whitmarsh elárulta, hogy a csapatnál korábban 40 százalékos, relatív többségi tulajdonos Mercedes-Benz mostanra már csak jelképes tulajdonrésszel rendelkezik.

“Azt hiszem 11 százalék a Mercedesé, jelentéktelen szám” – mondta az angol.

A Mercedes és a McLaren tavaly ősszel egyezett meg az 1995-ben kezdődött kapcsolatuk felbontásáról, miután a német gyártó a Brawn felvásárlásával saját gyári csapatot alapított.

A McLaren F1-csapatának tulajdoni megoszlása tavalyig a így nézett ki: Ron Dennis és szaúdi Mansour Ojjeh 15-15, a bahreini állam 30, a Mercedes pedig 40 százalékot birtokolt, de a Mercedes részesedését 2011 végéig visszavásárolja az alakulat. A már most visszavett 29 százalék a McLaren Group kezébe került. A válás ellenére a a Mercedes 2015-ig még a csapat motorszállítója maradhat.

A McLaren egyébként a Ferrari mintájára az új utcai autós projekttől hosszabb távon az F1-es versenyzés költségeinek részbeni fedezését várja. “Valamikor a pénz egy része visszafolyik majd a Forma-1-be. Hosszabb távon egy sikeres, érett autógyártóvá szeretnénk válni, amely aztán finanszírozhatja a versenyzést” – mondta Whitmarsh.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik