Foci

Ildefons Lima: A szív néha legyőzi a papírformát

Andorra június kilencedikén történelmet írva legyőzte Magyarország válogatottját. Nekünk természetesen tragédia, az andorraiaknak értelemszerűen óriási siker. A magyar válogatott az ötödik csapat, amelyet két vállra fektetett a miniállam, korábban Macedónia, Fehéroroszország, Albánia és San Marino jutott erre a sorsra. A mérkőzést követően az amatőrökből álló andorrai válogatott csapatkapitánya, Ildefons Lima adott interjút egy magyar labdarúgással foglalkozó, de angol nyelven rögzített podcast adásban.

A Hungarian Foci Podcast néhány lelkes újságíró és futballszurkoló projektje, melynek célja, hogy a magyar labdarúgás ügyes-bajos dolgait mindenki számára elérhetővé tegyék külföldön. Az angol nyelvű, nagyjából egy órás beszélgetések mindig az aktuális eseményeket dolgozzák föl, sokszor illusztris vendégekkel – többek között Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője és Gróf Dávid, a Budapest Honvéd kapusa is szerepelt már az adásban.

Az Andorra elleni mérkőzés után a podcast a bravúros győzelmet elérő csapat legrutinosabb tagját, Ildefons Limát kérte föl egy interjúra, aki boldogan mesélt arról, mit is jelent számára a válogatott tagjának lenni. Az andorrai válogatott utoljára 2004 októberében tudta legyőzni Macedóniát tétmérkőzésen, pénteken 13 év után nyert újra a nemzeti együttes. Lima szerint ez sok idő, de egyben normális is, hogy ennyi idő teljen el.

Húsz éve vagyok tagja a válogatottnak, tizenhét évesen debütáltam, azóta is ez az életem. Nagyon büszke vagyok a csapatunkra, borzasztó nehéz mérkőzést nyernünk. Nagyon keményen harcoltunk, fizikálisan teljesen kimerültünk a mérkőzés végére, de rettentő boldog vagyok. Tizenhárom év nagy idő, de egy olyan pici országnak, mint a miénk, ez normális.

Arra a kérdésre, hogy mi lehetett a bravúr kulcsa nem tudott válaszolni, de kiemelte, hogy minden mérkőzéshez ugyanúgy állnak hozzá, vagyis foggal-körömmel küzdenek.

Számunkra minden mérkőzés egy küzdelem és mindig úgy futunk ki a pályára, hogy tudjuk, meg kell szenvedni a sikerért. A győzelem óriási eredmény számunkra, ugyanakkor egy ugyanolyan mérkőzés, mint amilyet mindig játszunk, csak most összejött egy jó eredmény.

Lima nem hiába örül, Andorra minden idők egyik legjobb válogatottjaként kerülhet be a mostani keret az állam történelemkönyveibe, miután Feröer-szigetek elleni döntetlennel és a mieink elleni győzelemmel ötödik helyen állnak a selejtezők B csoportjában. Manapság felvetődtek azonban olyan javaslatok is, hogy az Andorrához hasonló, zömmel amatőrökből álló válogatottakból kevesebb vegyen részt a vb-kvalifikációkon – ezt egy előválogató bajnoksággal intéznék el – az andorraiak csapatkapitánya természetesen ellenzi az ötletet.

A kis országok mindig keményen harcolnak és időnként meglepetést tudnak okozni, ezzel befolyásolják a kvalifikációt. Lám, nekünk ez most sikerült is, keményen dolgoztunk, hogy a Feröer-szigetek elleni pontszerzés után ismét jó eredményt érjünk el. Teljes szívünkből küzdünk és néha a szív legyőzi a papírformát! Dolgozó emberek vagyunk, csak azt szeretnénk, ha megbecsülnének minket, hiszen teljes erőbedobással küzdünk minden alkalommal.

Andorra legközelebb Svájcba utazik, ahol kevés esélye lehet újabb pontszerzésre, utána azonban márciusban Feröer-szigetek ellen játszik idegenben. Ezt követi a portugálok elleni találkozó, s az utolsó fordulóban Lettországban írhatnak újra történelmet Limáék.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik