Foci

Stadiont üzemeltetni Magyarországon nyereséges

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2017. 05. 25. 08:43

A Groupama Aréna a pozitív példa, jó üzlet a stadionépítés. Gondolta volna, hogy átadása után három évvel már hasznot termel?
Korábban a témában:

Magyarországon az emberek jelentős hányada – nevezzük nyugodtan többségnek – a pokolba kívánja a kormány stadionrekonstrukciós programját, mondván, inkább az egészségügyre, oktatásra kellene költeni a milliárdokat, mint futballra.

A kisebbség azzal érvel, nem történik más, mint 40-50 év adósságát törleszti az állam azzal, hogy a tulajdonában lévő sportingatlanokat felújítja. Ugyanis nem csak 10-12 látványos stadionfelújításáról van szó, hanem ezernyi egyéb sportpálya, sportcsarnokok, uszodák építéséről is.

Példának okáért maradjunk az ékkőnél

Az Üllői úti stadion kapuit 1911-ben nyitották meg először. A Fradi-pálya fa lelátója túlélt tűzvészt, két világháborút, majd hatvan évvel később, 1971-ben lebontották és 1974-ben új, akkor modernnek számító stadiont adtak át a helyén.

Újabb negyven évvel később, 2012-ben ezt is lebontották, majd 2014-ben a Fidesz-kormány stadionrekonstrukciós programjának díszeként átadták a jelenleg is üzemelő Groupama Arénát.

Mindezt a rövidke történelmi áttekintést csak azért tartottuk érdemesnek leírni, mert megjelent egy adat, ami azt bizonyítja, a közhiedelemmel ellentétben Magyarországon is lehet nyereségesen stadiont üzemeltetni.

Kiderült ugyanis, hogy a Fradi-pálya alig három évvel az átadását követően rekordot ért el,

3,3 milliárd forint (!) árbevételt produkált.

A 2016-os esztendőben az üzemeltető Lagardere Sport Hungary Kft. adózás utáni eredménye 37 millió forint – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A Groupama Arénában a sportesemények mellett évente közel 200 egyéb rendezvényt, konferenciákat, esküvőket, koncerteket szervez a cég. Utóbbira példa a hétfői Depeche Mode koncert – ez volt az eddigi legnagyobb zenei esemény -, amelyre 24 ezren váltottak jegyet.

A baj az, hogy egyelőre csak ez az egy stadion képes arra, hogy a futballon kívüli üzleti tevékenységéből közép és hosszú távon is rentábilisan működjön.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.