Foci

Ronaldo lett az Év játékosa, malajziai focista nyerte a Puskás-díjat 2016-ban

Hétfő este rendezték a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjátadó gáláját Zürichben. Nyolc kategória legjobbjait díjazták Svájcban, először a FIFA FIFPro év csapatát hirdették ki. A legjobbnak az alábbi tizenegyet választották:

Manuel Neuer – Daniel Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, Toni Kroos, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo

https://twitter.com/FIFAcom/status/818513383431532544

A Barcelona játékosai – a hivatalos indoklás szerint – az Athletic Bilbao elleni szerdai Király-kupa-mérkőzésre készülnek, ezért nem utaztak el Zürichbe. Így aztán az év csapatából csak heten jelentek meg a díjátadón.

Idén először megválasztották a legjobb szurkolókat is. A győztes végül a Liverpool és a Borussia Dortmund csapatának drukkerei lettek, akik a két csapat Európa Liga-mérkőzésén énekelték a világ talán leghíresebb futballindulóját, a You’ll Never Walk Alone-t. Szavazni még a holland ADO Den Haag, valamint az izlandi válogatott szurkolóira lehetett.

Az év női edzőjének járó díjat az olimpiai bajnok német válogatottól azóta már távozó Silvia Neid kapta meg. Az 52 esztendős szakembert 2010 és 2013 után harmadszor választották meg a legjobbnak. A szakember az amerikai válogatott kapitányát, Jill Ellist és a svédek mesterét, Pia Sundhagét előzte meg.

https://twitter.com/FIFAcom/status/818519312789110786

A FIFA fair play díját az Atlético Nacional kapta meg, amely a repülőgép-szerencsétlenséget szenvedő Chapecoense javára lemondott a Copa Sudamericanáról. Így a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség a brazil csapatot nyilvánította a sorozat 2016-os győztesének.

Az év férfi edzője-díjat a Leicester Cityvel angol bajnoki címet nyerő Claudio Ranieri nyerte. Az olasz szakember hatalmas meglepetésre lett első csapatával a Premier League-ben a 2015/2016-os idényben. Ranieri mellett még a Real Madriddal szárnyaló Zinedine Zidane, valamint Portugáliával Eb-győzelmet szerző Fernando Santos volt még versenyben.

https://twitter.com/FIFAcom/status/818524358947852289

A legszebb gólnak járó Puskás-díjat a malajziai Mohd Faiz Subri kapta. A futballista hazája bajnokságában lőtt egészen elképesztő szabadrúgásgólt. A malajziai futballista a díj átvétele után előkapta az okostelefonját, és abból olvasta fel a köszönőbeszédét.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas gólra a szervezet honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt a brazil Marlone és a venezuelai Daniuska Rodríguez volt.

Az év női játékosának járó elismerést az amerikai válogatott csapatkapitánya, Carli Lloyd nyerte, aki megvédte címét, hiszen tavaly, a világbajnoki győzelem évében is őt választották meg a legjobbnak.

Az férfi játékosa pedig a papírformát igazolva Cristiano Ronaldo lett. A portugál kiválóság a Real Madriddal Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot, a portugál válogatottal pedig Európa-bajnokságot nyert. Nem mellesleg ő kapta a France Football Aranylabdáját.

CR a beszédében visszafogott volt, elmondta, élete legjobb éven van túl. Sportszerűen hozzátette, sajnálja, hogy a Barca játékosai nem lehettek ott Zürichben.

A FIFA kivételes pályafutásáért különdíjat adott át a brazilok visszavonult futsallegendájának, Falcaónak.

Fogadj élőben most vagy soha a Tippmixproval!

A FIFA-gála díjazottjai

Az év férfi játékosa: Cristiano Ronaldo
Az év férfi edzője: Claudio Ranieri
Az év női játékosa: Carli Lloyd
Az év női edzője: Silvia Neid
A Puskás-díj győztese: Mohd Faiz Subri
FIFA-szurkolói díj: a Dortmund–Liverpool El-meccs szurkolói
FIFA-fair play díj: Atlético Nacional
FIFA FIFPro év csapata: Manuel Neuer – Daniel Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, Toni Kroos, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik