Foci

Egy FIFA-döntés, amely tönkretett egy egész újpesti csapatot

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, hogy az Újpest FC második csapata katasztrofálisan szerepel az NB III Keleti csoportjában. Az együttes mind a 12 mérkőzését elveszítette, a gólkülönbsége mínusz 32. A 24.hu a miértekre keresve a választ kérdezte az újpesti vezetőséget.

Minden egy júliusi döntéssel kezdődött

Történt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy 2014-es igazolás miatt kizárta a klubot két átigazolási időszakból. Ennek megfelelően 2016 nyarán és 2017 telén sem érkezhet új játékos a lilákhoz.Ez az ítélet pedig nem csak az OTP Bank Ligában szereplő csapatot, hanem az NB III-as gárdát is sújtja. 

Mivel a nyáron csak Cseke Benjámin és Nagy Tibor érkezett szabadon igazolhatóként, valamint az olasz Atalantától Kecskés Ákos kölcsönbe a lilákhoz, szűk kerettel dolgozhat Nebojsa Vignjevic vezetőedző. Ebből következik, hogy gyakorlatilag egyetlen futballista sem tud visszajátszani a harmadosztályba, erősítve ezzel a csapatot.

De hol vannak a fiatalok?

Az utánpótlás csapatokban, viszont ők nem játszhatnak. De miért is? Azért, mert ők egy másik gazdasági társaság által üzemeltetett csapatban rúgják a bőrt.

A fiatal, tehetséges U19-es játékosok az UTE-ban pallérozódnak, és csak abban az esetben kerülhetnek az első, vagy a második csapathoz, ha az átigazolási időszakban az Újpest szerződteti őket.

Az Újpestnek is vannak utánpótlás csapatai, de ők csupán a harmadosztályú bajnokságban szerepelnek. Nekik pedig nagyon nagy ugrást jelentene az NB III-ban játszani.

Mit tud csinálni az edző?

Tartja a lelket a játékosokban, és a munkára ösztönzi őket.

Mivel sportemberek, a bajnokságot végig fogják játszani, de ahogy azt az eredmények is mutatják, ezek a játékosok nem ütik meg a harmadosztály szintjét

– mondta Víg Péter, a klub utánpótlás operatív igazgatója.

Talán télen változhat a helyzet

Sok függ a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésétől. A szervezet felülvizsgálja a FIFA ítéletét, és amennyiben elfogadja a klub beadványát, télen akár már új játékosok is érkezhetnek a Megyeri útra. Ebben az esetben bővülne mind az elsőosztályú, mind a harmadosztályú csapat kerete, és talán egy huszáros hajrával még kivívhatná a bennmaradást az NB III-as gárda.

Újpesten természetesen mindenki nagyon szomorú és elkeseredett a kialakult helyzet miatt. Azok a szurkolók, aki kötődnek a klubhoz és átlátják a kialakult helyzetet, elfogadják a jelenlegi állapotot.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik