Foci

A románok 32 milliárd forintból újítják fel az Eb edzőpályáit

Több mint 105 millió euróba (32 milliárd forint) fog kerülni annak a négy bukaresti stadionnak a felújítása, amelyeket edzőpályákként használnak majd a csapatok a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon – jelentette be Manuela Patrascoiu, a Nemzeti Beruházási Társaság (CNI) vezérigazgatója szombaton.

A 2020-as Eb egyik rendező városa Bukarest: itt három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak a 2011-ben elkészült, 55 ezer férőhelyes Nemzeti Arénában. Románia azt is vállalta, hogy addig másik négy stadiont is korszerűsít, ahol edzéseiket tarthatják a torna romániai mérkőzéseire készülő csapatok.

Az Eb 13 házigazdája egyikeként Bukarest szombaton mutatta be saját lógóját, amely a román fővárosban található Basarab-híd stilizált rajzát tartalmazza a döntőt vendégül látó London logójában szereplő Tower Bridge helyett. Az ünnepségen Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, Razvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség elnöke, Christoph Daum, a válogatott szövetségi kapitánya, a román sport több kiemelkedő személyisége és az európai szövetség, az UEFA képviselője is jelen volt.

A CNI vezérigazgatója elmondta: a Dinamo stadion 20 ezer, a Steaua stadion 30 ezer, a Giulesti (Rapid) stadion 20 ezer, az Arcul de triumf (diadalív) stadion 18 ezer férőhellyel rendelkezik majd a felújítást követően, a költségeket pedig a regionális fejlesztési minisztérium fedezi.

A stadionok építése nem pazarlás, hanem civilizációs igény, négy stadiont újítunk fel, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. A kormány nemzeti érdeknek minősítette az EURO2020-as labdarúgótorna megrendezését és biztosítani fogjuk négyszáz pálya építését, illetve korszerűsítését a tömegversenyek számára

– jelentette ki Manuela Patrascoiu.

A román hatóságok kifejezték meggyőződésüket, hogy ezek a beruházások idejében elkészülnek, nem úgy mint az Eb-re szintén beígért, Bukarestet a nemzetközi repülőtérrel összekötő metróvonal. Szeptemberben a fővárosi önkormányzat bejelentette, hogy a – stadion-felújításoknál tízszer drágább – metróberuházás leghamarabb 2021-re valósulhat meg.

Bukarest mellett Budapest, Amszterdam, Bilbao, Brüsszel, Dublin, Glasgow és Koppenhága ad otthont három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek. Baku, München, Róma és Szentpétervár három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendez. Az Európa-bajnokság két elődöntőjét és döntőjét Londonban játsszák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik