Foci

Chelsea: Abramovics „imád” szezon közben edzőt cserélni

Bárki is lesz José Mourinho utódja a londoniaknál, nagyon komoly elvárásokkal kell szembenéznie.

A csütörtök eddigi legnagyobb sztorija kétségtelenül az, hogy a Chelsea labdarúgócsapata kirúgta José Mourinhót – bár közös megegyezésként kommunikálták a dolgot. Nem először fordul elő a portugállal, hogy menesztik a londoni csapattól és 2007-ben is szezon közben mutatott neki ajtót Roman Abramovics klubtulajdonos. Az orosz üzletembertől nem állt távol, hogy szezon közben cseréljen edzőt, és többnyire be is szokott jönni ez a húzása. Ezt foglalta össze cikkében a Sky Sports.

José Mourinho -> Avram Grant

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A klub legsikeresebb edzőjét 2007 szeptemberében rúgták ki először, amikor a Chelsea szintén sikertelenül szerepelt a bajnokságban. Az utolsó csepp a pohárban a Rosenborg elleni, hazai BL-döntetlen volt, mennie kellett.

Avram Grant követte a kispadon, az izraeli szakember irányításával pedig a bajnokságban a második helyen végzett az együttes. ABajnokok Ligájában és a Ligakupában is eljutott a döntőig vele a Chelsea, ám előbbiben a Manchester Unitedtől kapott ki büntetőkkel, utóbbi sorozatban pedig a Tottenhammel szemben maradtak alul a hosszabbításban. Bár nem mondhatni, hogy ezek csapnivaló eredmények lennének – sőt! – Grantet rengeteg kritika érte, így a szezon végén elhagyta a fővárosiakat.

Luiz Felipe Scolari -> Guus Hiddink

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A brazil sikeredző érkezett Grant helyére, ám a szerepvállalása a Stamford Bridge-en egyáltalán nem sikerült jól.  Bár a negyedik helyen állt irányításával az együttes, több kellemetlen eredmény is becsúszott a tél folyamán, ráadásul a játékosok bizalmát is elveszítette. Abramovics pedig a türelmét, a kispadra ezúttal is lehetséges befutóként emlegetett Guus Hiddink érkezett a helyére, ám ő egyértelműen csak beugróként, mert azzal egy időben az orosz válogatott kapitánya is volt.

A holland bizonyította rátermettségét, a bajnokságban dobogóig vezette a Chelsea-t úgy, hogy mindössze egyszer kapott ki a londoniakkal a Premier League, máig az ő nevéhez fűződik a legjobb győzelmi százalék a klub menedzserei között. Befigyelt egy FA-kupa győzelem is, a Bajnokok Ligájában azonban nem sikerült fináléba jutni, akkor volt a máig emlegetett, véleményes elődöntő a Barcelona ellen.

André Villas-Boas -> Roberto Di Matteo

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

2011 júniusában a Chelsea 13.3 millió fontos kompenzációs díjat fizetett ki a Portónak, amiért elcsábította a jövő nagy reménységének tartott portugál szakembert. André Villas-Boas megbízatása jól indult, ám egyre inkább gondot okozott számára a sztárokkal teletűzdelt csapat irányítása, majd egy Napoli elleni BL-vereség és a West Bromwich Albion elleni bajnoki zakó elég indokot szolgáltatott Abramovics számára, hogy kirúgja.

Roberto Di Matteo váltotta 2012 márciusában, ő pedig nem csak a Napoli elleni párharcból juttatta tovább a Chelsea-t, hanem a szezon végén a klub fennállásának első Bajnokok Ligája trófeáját is megszerezte. Mellette az FA-kupában is csúcsra ért az együttes, ezek mellett pedig valamennyire a háttérbe szorult, hogy csak a hatodik helyen zárt a csapat a bajnokságban.

Roberto Di Matteo -> Rafa Benítez

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Sok kritika érte a vezetőséget, amiért hosszabb távon is megbízott a tapasztalatlan Di Matteóban, majd mikor októberben nyolc meccs alatt csak egyszer nyert a Chelsea, véget is ért az olasz megbízatása. Egy Juventus elleni 3-0-s BL-vereség tette fel az i-re a pontot.

Abramovicsék merészet húztak, ugyanis azt a Rafa Benítezt bízták meg a csapat irányításával, aki korábban, még a Liverpool trénereként sokszor kritizálta a Chelsea-t és annak szurkolóit. A spanyol szakember nem is tudta megszerettetni magát a drukkerekkel, gyakorlatilag minden meccsen pocskondiázták (dagadt spanyol pincérnek nevezték), így hiába vezette bajnoki bronzig és Európa Liga-győzelemig a Chelsea-t, nem volt tovább maradása.

Az ő helyére érkezett 2013 nyarán José Mourinho, akit most elküldtek. Egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja, de az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga, mert jelenleg egy pontra van a kiesőzónától a Chelsea.


Jól döntött a Chelsea?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik