Foci

Foci-vb 2022: a FIFA-munkacsoport lehetetlent javasol

katar 2022 (katar 2022)
katar 2022 (katar 2022)

A Premier League klubjainál máris kiverte a biztosítékot a katari torna tervezett időpontja.

Novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségáltal életre hívott munkacsoport. Erről nem is a FIFA, hanem Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai konföderáció, egyben a testület vezetője számolt be kedden Dohában.

Felmerül a kérdés, hogyan alakítja át ez a tervezet a novemberben és decemberben javában zajló nemzeti bajnokságok lebonyolítását. A négy legnagyobb európai bajnokságban – angol, német, olasz, spanyol – futballozik a potenciális résztvevő országok labdarúgóinak krémje.

 A katariak csodás, légkondicionált stadionokat terveznek, de ettől még áll a bál
Fotó: europress 

A munkáltatók a klubok, a klubokat a ligák tömörítik és érdekeiket is ők képviselik. A Premier League szóvivője máris jelezte, tiltakoznak a javaslat ellen. Ugyanakkor ami a szintén ekkor dübörgő BL és EL csoportkört illeti, az UEFA már korábban tudatta, kész úgy alakítani a két csúcssorozat menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja.

A Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk állítja, a FIFA által létrehozott munkacsoport mindezek ellenére ezt a javaslatot teszi le a március 19-20-án esedékes Végrehajtói Bizottsági ülés elé. Ráadásul a játékosokat még jobban kizsigerelve a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb-t terveznének., de a résztvevők, illetve a mérkőzések számát nem csökkentnékt.

Az eredeti, június-júliusi időpontot a térségben lévő borzalmas meleg miatt már a helyszínkiválasztás után sokan támadták. Köztük volt Michel Platini, az európai szövetség elnöke, majd beállt a sorba Joseph Blatter, a FIFA első embere is, Jérome Valcke főtitkár pedig – némiképp előreszaladva – többször úgy nyilatkozott, hogy a vb télen lesz. 

A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot. 

A két téli dátum közül a november-decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbb, hogy a január-februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Thomas Bach, a NOB elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a FIFA-tól érkezett legutóbbi jelzések szerint nem lesz ütközés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik