Sport

Babos Tímea év közben már azon gondolkodott, miért is teniszezik

A magyar játékos év közben elég komoly hullámvölgybe került, aztán az évet világbajnoki címmel zárta és a vébén ő búcsúztatta sportág legendáját, Martina Hingist. Édesapja nem nézte a vb-döntőt, elment inkább futni.

Babos Tímea múlt vasárnap sporttörténelmet írt, amikor a cseh Andrea Hlaváckovával az oldalán megnyerte a női tenisz-világbajnokság párosversenyét Szingapúrban. Ezzel a 24 éves soproni játékos az első magyar WTA-világbajnok. A siker ellenére nem folytatja cseh társával, csütörtökön jelentette be, hogy újra a francia Kristina Mladenoviccsal indulnak majd párosban.

Megvan, kivel folytatja párosban Babos Tímea
Korábbi partnerével, Kridtina Mladenoviccsal indul a jövőben a párosversenyeken.

Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, ami természetesen a világbajnoki győzelemről szólt elsősorban. Babos arról beszélt, hogy nagyon kemény napokon vannak túl, de megérte, mert egy ekkora sikerrel tudta lezárni a hullámzó 2017-es szezonját. Ez az év tanulóév volt számára.

Arra jöttem rá az év során, hogy ez a szenvedélyem

– mondta, miközben a hangja elcsuklott és elsírta magát.

Babos számára elég nehezen indult be az év. Bár februárban megnyerte a budapesti WTA-tornát, egyéniben nem ment neki jól a játék, elég komoly gödörbe került.

Emlékezetes volt, amikor egy hollandiai meccsen sírva mondta edzőjének: nem tudja, miért teniszezik. De még nem is ez volt szerinte a mélypont, hanem egy augusztusi torna Cincinnatiben, ahol az első körben kikapott Roberta Vincitől.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Másnap reggel fél 7-7 körül mentünk edzeni, akkor és ott elgondolkodtam, miért is csinálom az egész teniszt

– emlékezett vissza Babos, aki aztán az öltözőben ült egymaga és végigpörgette magában a dolgokat. Nem volt konkrét emlék, de ez a pillanat túllendítette a holtponton.

„Onnantól kezdve kezdtem el élvezni a játékot. Jobban bíztam magamban, akkortól kezdve tudtam úgy játszani, hogy egyéniben és párosban is jöttek az eredmények” – mondta aztán erről és valóban, egyéniben kétszer is döntőzött, Hlaváckovával pedig négy tornát nyertek meg az év második felében (összesen ötöt, az év elején, Sydneyben pedig Pavljucsenkovával győzött), közte a világbajnokságot.

Szingapúrban egyébként nem mindennapi hétvégéje volt Babosnak. Már az aranyérem is nagy szó, de még a torna alatt jelentette be Martina Hingis, hogy visszavonul a vébé után, ráadásul épp Babosék ellen játszották az elődöntőt. Ezt a magyar játékos és partnere nyerték, szóval mondhatni ők küldték nyugdíjba a svájci klasszist, aki egyéniben öt, párosban tizenhárom, vegyespárosban hét Grand Slamet nyert.

Az ottani kommentátorok az év párosmeccsének mondták, ami hatalmas szó. Elérzékenyültem a pályán, kezemben a mikrofonnal, amikor levonult. Fura volt, hogy Sopronból indulva odáig jutottam, hogy a szingapúri vébén én egy Martina Hingist én búcsúztatok.

Ami 2018-at illeti, Babosnak nincsenek még konkrét céljai, ami biztos, hogy az idei Wimbledontól mutatott játékot és mentalitást szeretné továbbvinni.  Nem tartja magát párosjátékosnak, inkább olyan egyéni teniszezőnek, aki párost is játszik. Abban bízik, jövőre mindkét mezőnyben jönnek majd a sikerek. A felkészülést már november végén elkezdi, addig pihen. A szezon aztán ausztrál túrával indul neki is meg a mezőnynek is.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A sajtótájékozattón ott volt édesapja, Babos Csaba is, aki szerint az év második fele megmutatta, hogy lánya a legjobbak közé tartozik. A profi sportban vannak nehézségek, de ezeken át kell tudni lendülni, édesapja szerint Tímeának ez sikerült.

Ami pedig a vébédöntőt illeti, nem nézte, inkább futni volt helyette.

„Nem akarom nézni, amikor játszik, mert szétdrukkolnám magam. Utólag nézem meg a meccseit, addig meg elmegyek futni. Rég bevált dolog ez már, nekem pláne” – mondta Babos Csaba, aki igyekszik mindenben segíteni lányának, persze, ha ő megkéri, amúgy pedig hagyja, hogy az edzőjével, Thomas Drouet-val dolgozzanak nyugodtan. Mosolyogva megjegyezte, mindkettejüknek jót tett, hogy már nem találkoznak minden nap.

A teniszszövetség elnöke, dr. Szűcs Lajos is méltatta Babos Tímeát, mint mondta: ő a példa arra, hogy csak kitartó, könnyes munkával lehet valaki sikeres sportoló.

Babos Tímea 2017-es éve a WTA-tornákon:

Egyéni

Tornagyőzelem: Budapest

Döntő: Québec, Taskent


Páros:

Tornagyőzelem: Sydney, Rabat, Québec, Taskent, Moszkva, Szingapúr (világbajnokság)

Döntő: Madrid, Peking

Ajánlott videó

Olvasói sztorik