Sport

Aranyérmeket kellett nyernie Gyurtának, hogy ne rúgják ki edzőit

A Kossuth Rádió készített interjút (a második része itt) London olimpiai bajnokával, az utóbbi években gyengébben szereplő Gyurta Dániellel. A sok-sok témát felölelő beszélgetésből kiderült, Gyurta már nyolcévesen eldöntötte, olimpiai- és világbajnok akar lenni – ez, ugye, sikerült is neki.

A hullámvölgyekről azt vallja, minden sportolónak meg kell küzdenie vele, ő sem lehet kivétel. A 2004-es athéni olimpiai ezüstérme és most, a 2013-as barcelonai világbajnoki címe után is érzékelhető némi visszaesés, de szerinte a mentalitásával visszatudott, és vissza is tud térni a helyes vágányra.

Főleg, ha belegondolunk, hogy volt egy ötéves szakasza, amikor a saját kategóriájában verhetetlen volt. Gyurta a földön maradt, nem hiszi, hogy egy szinten lenne Michael Phelpsszel vagy Hosszú Katinkával.

Gyurtának nem sikerült a 2017-es vizes vébé, messze elmaradt legjobbjától.

Más kategóriát képvisel a 2:07-es és a 2:11-es idő. Kimondani és belegondolni is szörnyű, hogy milyen nagy különbség van a kettő között

– mondta önkritikusan. Szerinte jó formában várta a vébét pedig, és nem tudja, mi történhetett a nyáron.

Ha saját magamat nézem, akkor 2013-hoz képest nem sokat változtam, sőt az edzéseken ugyanolyan intenzitással dolgozom, ugyanolyan teljesítményt tudok leadni, mint azokban az években. Ugyanakkor, ha a stopperórát nézem, akkor azt kell mondanom, hogy már nincs bennem az, amire négy évvel ezelőtt képes voltam.

Gyurta nem egy feladós típus, meg is van a módszere azokra a pillanatokra, amikor maga alá kerül.

Ha ránézek az olimpiai aranyérmemre, ha visszanézem a videót és látom, hogy világcsúccsal nyertem, vagy látom a világbajnoki győzelmeimet, például Kitadzsima ellen, aki a példaképem volt, akire hasonlítani akartam, ráadásul a világon elsőként vertem meg kétszáz mellen, akkor azt gondolom, miért is gondolok én erre a rosszul sikerült évre vagy Rióra.

Az úszóklasszis elmondta, bizony az ő életét sem könnyítette meg az előző, a Gyárfás Tamáshoz köthető időszak az úszósportban.

Voltak nehéz időszakaim a szövetség korábbi vezetésével, gondolok itt a 2004-es athéni olimpia utáni időszakra. Sokszor volt, hogy az edzőmért kellett úsznom, mert a szerződésében szerepelt, hogy ha nem nyerek aranyérmet, akkor kirúgják

– fedte fel a sztorit Gyurta, majd hozzáteszi, sokszor könnyek között úszott, mert annyira kilátástalannak hitte edzőinek, Széles Sándornak, Kovácshegyi Ferencnek és Virth Balázsnak a helyzete. Végezetül elmondta, elégedett, hogy Wladár Sándor váltja a bukott úszóelnök, Bienerth Gusztávot.

Örülök Wladár Sándornak, hiszen ő is az uszodában nőtt föl, és azóta is ott él. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos egy jó elnök, bízom benne, hogy Wladár hozni fogja ezt, kell egy jó elnökség, ahogyan fontos egy jó szövetségi kapitány is. Ha ez a három pillér megvan, akkor olyan nagy probléma nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik