Sport
Budapest, 2017. július 6.
Lali és Lili, a két kabalafigura a budai alsórakparton, a Batthyányi téri hajóállomáson lévõ 17. FINA Világbajnokság Látogatóközpontjánál, ahol sajtótájékoztatót tartottak 2017. július 6-án. Bejelentették, hogy a budapesti vizes vb helyszínéül szolgáló Duna Aréna akadálymentes, a kerekesszéket használók pedig online is megvásárolhatják jegyüket a sporteseményre.
MTI Fotó: Cseke Csilla

Nagy csendben költöttek plusz 30 milliárdot a vizes vb tech beruházásaira

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 07. 11. 08:59

Egyáltalán nem annyiba került a budapesti vizes világbajnokság, mint amennyit a szervezők eddig bevallottak: sokkal többe.

Az Index szerint Seszták Miklós, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke és a többi, az esemény körül bábáskodó politikus eddig elfelejtett beszámolni arról a nettó 30 milliárd forintos plusz kiadáscsomagról, amibe a tévés közvetítéséhez szükséges technológiák, valamint az internetes kapcsolat és wifi hálózat kiépítése került. Sőt, hallgattak arról is, hogy mennyiért szerezték be a rendszer működtetéséhez szükséges szoftveres hátteret, illetve a résztvevőknek kiosztott 1400 mobiltelefont és 600 laptopot.

A feladatokat az Antenna Hungária és az MVM Net állami cégeken keresztül bonyolították, de sem a két cég, sem a megrendelő, a világbajnokságot szervező Bp2017 NKft. nem írt ki közbeszerzéseket.

A lap forrásai szerint a füredi beruházásoknál a Canalcom, a Promontel és KT Elektronik voltak az alvállalkozók (a füredi beruházások értéke tudomásunk szerint 2,6 milliárd forint volt), míg a budapesti fejlesztésekről kapott információk alapján a fővárosi beruházások alvállalkozói közé tartozik többek közt

  • a Ramiris Europe Kft. mint hardverszállító
  • a Penta Industry mint építő
  • a Hungaro DigiTel Kft (az Antenna Hungária cégcsoport tagja) mint IT-security-felelős
  • a Frank Digital mint a vizesvébé mobilappjának fejlesztője
  • és két külföldi cég, a WandaFi és a Maksatpro.

A Ramiris cégcsoportot Seszták Miklóshoz szokás kötni, aki nemcsak fejlesztési miniszter, de a vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is, míg a Frank Digital a kormányközeli exmédiamogul, Száraz István cége volt egészen mostanáig. A két külföldi cégről pedig kicsit lejjebb bővebben is szólunk.

Az Antenna Hungária 2016 utolsó napján kaptak az államtól 21 milliárd forint készpénzt, nem részletezett célokra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.