Sport

Elnémították a rendszerrel szembeszálló harcosokat

Komoly sportolói tiltakozás indult június végén Kínában, miután az asztalitenisz-válogatott éléről eltávolították a játékosok által nagyra becsült Liu Guoliang kapitányt.

Az ország három legjobb pingpongosa (Ma Long, Fan Csentong és Hszü Hszin) egészen odáig merészkedett, hogy bojkottálta a World Tour-sorozat csengtui versenyének éppen soros játéknapját. Ugyanígy tett két edző, Ma Lin és Csin Csicsian is. Mind az öten a következőt posztolták a közösségi oldalukra: “Nem játszunk többet, mert hiányzik Liu Guoliang.”

Számos rajongó is a neten bosszankodott a Kínai Pingpong-szövetség lépése ellen.

Ha jobban megnézzük, a legjobbjaink távolmaradása messze túlmutat a bürokráciával való elégedetlenségen – írta egy felhasználó Kína legnagyobb közösségi oldalán, a Weibón. – Mindig is pártoltam a rendszerrel szembeszálló harcosokat.

Egy másik hozzászóló inkább gúnyolódott: “Most, hogy a sportvezetésünk lábon lőtte magát, Japán és Németország boldog lehet.”

Liu még Rióban ünnepel

Liut többen minden idők egyik legjobb pingpongozójának tartják, mindössze a második férfi játékos volt, aki mindent megnyert. Csupán 27 évesen szövetségi kapitány lett, ám az azóta eltelt 14 évben fényesen bizonyította, hogy rászolgált a bizalomra: tavaly nyáron, a riói olimpián az összes asztalitenisz-számban Kína győzött.

A világraszóló sikerek mellett azért is népszerű volt, mert fáradhatatlanul foglalkozott a fiataloknak szóló képzésekkel. Kívülről nézve, a teljesítménye alapján semmi nem indokolja Liu eltávolítását.

Június végén Liut mégis eltávolították a pozíciójából, és a sportági szövetség alelnökének nevezték ki. Ez azonban eléggé formális pozíció, merthogy rajta kívül még 18 alelnök van – írja az AS. A sikeredző eltávolítása minden bizonnyal az átláthatóság hiánya miatt korbácsolt indulatokat, a szövetség ugyanis nem adott ki hivatalos közleményt az ügyről, mindössze annyi tudható, hogy a kínai Sportadminisztrációs Hivatal átstrukturálná több sportág menedzsmentjét, elsősorban a minél sikeresebb tokiói olimpiai szereplés érdekében.

Az asztalitenisz esetében külön-külön edzőt kap a férfi és a női válogatott, míg az általános vezetőedzői poszt megszűnik.

Maga Liu meglehetősen konformistán fogalmazott a Weibón, mondván, fogalma sem volt a készülő bojkottról, de így is felelősnek érzi magát a történtekért: “Ezek az edzők és játékosok mind a csapatomhoz tartoznak, ezért meghajlok és elnézést kérek minden szurkolótól a nevükben is.”

Ugyanabban a posztban az edző kiállt a kínai sportreform mellett:

Végig kell vinni a kínai sport megújítását. A jelenlegi rendszernek valóban sok hibája van, nem állok a reformok útjába csak azért, mert eltávolítottak a korábbi pozíciómból.

“Ne hibáztassunk senkit. Ne veszítsük el a bizalmunkat. Ne meneküljünk a felelősség elől. Egységesnek kell lennünk, ha úrrá akarunk lenni a nehézségeken” – tette hozzá.

Kínában a pingpong a legnépszerűbb sport, ezért a politika is erősen jelen van benne. A hetvenes években a pingpongdiplomáciával kezdtek enyhülni a kínai-amerikai kapcsolatok, a rá következő években vált igazi nemzeti sporttá az asztalitenisz.

A játékosoknak bármi áron dicsőséget kell szerezniük a klubjuk és a hazájuk számára, Peking szigorú kontrollt gyakorol a sportág felett, és akár a szélsőséges intézkedések is elfogadottak.

Most mégis keményen bírálják a hatóságokat, amiért túl mélyen beavatkoztak a sportolók ügyeibe. Akadtak napok, amikor Liu eltávolítása, és a játékosok bojkottja volt a két legerősebben cenzúrázott téma a kínai interneten – közölte a cenzúrafigyelő Free Weibo.

Néhány órával a publikálás után eltűnt a három játékos és a két edző tiltakozása is, másnap pedig mindannyian azonos bocsánatkérő üzenetet posztoltak. Egyelőre a sportági szövetség még nem döntött arról, hogyan büntesse meg őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik