Sport

Dávid Kornél: Mindig megkérdőjeleztek Magyarországon

A ’90-es évek Magyarországán kevés nagyobb kapudrog létezett, a tizenévesek között, mint az NBA és a Chicago Bulls. Jordan, Pippen, Rodman, TV3, kosaras kártyák, minden pénzemet ezekre a kis papírlapokra költöttem.

Ebbe a csapatba igazolt egy magyar, Dávid Kornél.

Amikorra 1999-ben bemutatkozott a legjobb kosárlabdázók ligájában, már lejöttem a szerről, de a nosztalgia (úgy éreztem magam, mint a néhány évvel ezelőtti Kövér László, aki rátalál élete szakállolajára) leültetett a róla szóló dokumentumfilm elé, amit 18 évvel az NBA-s karrierje készített a Sport TV.

*

Furcsán indult az amerikai álom a valóságban, Chicagóba érve senki nem várta a reptéren, ült egy kicsit, majd fogta magát és taxiba szállt. Elindultak a város felé, de  útközben azt nézte, merre meneküljön, ha megállnak, annyira zűrös volt a környék.

Ugyan a Jordan poszter ott volt a szobájában, de anyja szerint kishitű volt, azzal búcsúzott tőle, bármi is lesz a kaland vége, ők büszkék lesznek rá.

Mielőtt profi szerződést kapott, volt kinn próbajátékon a ’97-’98-as szezonban, Jordan vezérletével akkor nyertek utoljára a Bikák. A csapat akkori general managere marasztalta a fiókcsapathoz passzolt Dávidot, de ő nem bírta kinn, hazajött. Amíg a Bulls NBA-, ő magyar bajnok lett, ki tudja, hogy alakul az élete, ha marad.

Jordan visszavonult, Pippen és Rodman távozott, a magyar kosaras pedig visszatért, 2 éves szerződést kapott. Olyan csapatba került, ahol olyan nagyszájú újoncok pattogtattak, mint Corey Benjamin néhány edzés után kijelentette, jobb, mint MJ. Jordan erre fogta magát, nyugdíjasként lement egy edzésre és elkente a fiatal száját, mint egyszeri Bayer Zsolt a fiatal bolsevista-liberális nyikhajokat.

Dávidnak volt 20 pontos meccse is, de az egy másik csapat volt már, pofozógéppé süllyedt a korábbi bajnok, ő azonban sokat fejlődött. 109 meccset játszott a legjobbak között, 5 pontot átlagolt. Az első idényében 50-szer lépett pályára, Torontóban és Detriotban a 2000/2001-es idényben már csak 17-szer, illetve 10-szer.

Mindig megkérdőjeleztek Magyarországon, vallotta be.

És ezzel a mentalitással érkezett Amerikába, ami nagy hasznára volt, volt a hónap játékosa is a Bullsnál. És mégis:

egyik napról a másikra rúgták ki.Megtudtuk azt is, jó-e a mérkőzés előtti vacsorára steaket enni. Nem igazán. Dávid egyszer kipróbálta, de mivel a szervezete nem volt hozzászokva, kemény rémálmai lettek tőle éjszaka és alig tudott aludni. Az azonban nem derült ki, mi lett a másnapi meccs vége.

Dávid Kornél az egyik legjobb kosarassal, Patrick Ewinggal ugrik a labdáért. AFP Photo /Matt CAMPBELL / Getty Images Hungray

“Hátrányként éltem meg, hogy Európából, főleg azt, hogy Magyarországról kerültem ki,” mondta azzal együtt, hogy olyat vitt véghez, amit előtte senki. Bár azt is elárulta, ma jobban elfogadják Amerikában, mint itthon. “De el lehet jutni Magyarországról is a csúcsra, sokat kell dolgozni és hinni kell benne.”

Sajnálom, hogy nem ragadt meg akkor, amikor először hívták. De ez is egy szép karrier volt, zárta az anyukája.

*

Könnyen lehet, hogy közel 20 év után újra lesz magyar játékos a legjobbak között, Hanga Ádám ugyanis egyre közelebb az NBA-hez. Erről Ben Wallace, Dávid detroiti csapattársa is beszélt a dokumentumfilmben, amikor azt mondta, ma sokkal könnyebb Európából a ligába kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik