Sport

Mostantól egy 47 éves játékost lehet csodálni az NB1-ben

Hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes, 96-szoros válogatott játékossal szeretne a feljebb kapaszkodni a bajnokság hatodik helyezettje.

Kezdjük ezt a játék, a sport szeretetéről szóló igaz mesét egy rövidke sporttörténelemmel. Volt itt egy srác, aki a Magyar Népköztársaság Bajnokságában a negyedik helyen végzett az Újpesti Dózsával. Még anno, 32 évvel ezelőtt, 15 évesen. 1985-öt írtunk ekkor.

facebook.com
Forrás: facebook.com/krisztian.schildkraut

A történet főszereplője a képen, az újpesti röplabdacsapat álló sorának bal szélén álló vékonyka fiatal fiú. Bizonyos Schildkraut Krisztián.

Ugorjunk majd 20 évet. A 2003-2004-es Magyar Bajnokság döntőjét a Kazincbarcika 3-0-ra nyerte a Dunaferr ellen. A bajnokcsapat feladója, egyik meghatározó játékosa, esze, egy már akkor sem fiatal játékos. Igen, megint ő, csak immár a 34 éves Schidkraut Krisztián.

A sportolók nagyjából ilyen idősen szoktak “nyugdíjba” vonulni. 

Nos, a pályafutása alatt eddig hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes, 96-szoros válogatott játékos nem így gondolkodik. 2008-ban, 38 évesen, egy mélyvénás trombózis ugyan papíron véget vetett pályafutásának, de csak papíron. Felépült és azóta is ahol szükség van rá, jobbnál jobb labdákkal szolgálja ki társait.

facebook.com/krisztian.schildkraut
A 45 éven felüliekkel felálló Hungarian Senior Team – bal szélen ismét Schildkraut Krisztián Forrás: facebook.com/krisztian.schildkraut

Hol a Szenior-válogatottban, vagy épp, mint legutóbb a 2014–2015-ös bajnokságban az NB1-ben, a Sümeg, majd a Pénzügyőr csapatában.

Aztán eltűnt másfél évre. Most meg az a hír, hogy egy igencsak rutinos feladót igazolt a férfi röplabda bajnokság hatodik helyén álló MAFC-BME.

A bajnokság 17., hétvégi fordulójában pedig már be is mutatkozott az újonc. A 47 éves Schildkraut.

Novemberben jöttem haza Németországból, ahol miközben a Bundesliga 2-ben edzősködtem, a Bayer-ligában játszottam. Fél évet voltam kint, de mivel a családot nem tudtam magammal vinni, hazajöttem – vázolta a közelmúltat a mivel foglalkozott mostanában kérdésünkre a MAFC új szerzeménye.

Magyarországról nézve a Bayer-liga milyen szintnek felel meg?

Nagyjából az NB2-nek.

OK, de a MAFC-BME momentán az NB1-ben vitézkedik, annak is a közepén. 47 évesen nem lesz ez kicsit sok?

Ááá, ez csak itthon furcsa. Az NHL-ben, NBA-ben hemzsegnek a 40 feletti játékosok. Aki meg veszi a fáradtságot és megnéz játék közben, az azt mondja: ez az ember nem 47 éves. Egyébként is, nem csak ez az egy ajánlatom volt, akadt más is.

Nem mondja? Olyan szinten van a férfi NB1, hogy ennyi idősen is kapkodtak Önért?

Persze ez valahol minősíti a bajnokságot is, de ne feledje, engem is; fiatalnak és fejlődőképesnek érzem magam (ezen persze ő maga is nevet közben). A Kecskemét és a MAFC is bejelentkezett értem, az utóbbit választottam. 

Miért?

A főváros miatt és azért, mert Novák László edzőt, aki korrekt ajánlatot tett, régóta ismerem. Szüksége van a tudásomra és a rutinomra. A feladó kulcsposzt. Az ő játéka határozza meg, ki hova mozogjon a pályán, ő szabja meg a játék ritmusát. Az edzések és a hétvégi győztes bajnoki (Junior-válogatott – MAFC-BME 1-3) alapján mondhatom, kiváló közösségbe kerültem. Jól érzem magam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik