Sport

Mutatunk egy csomó sportfotót 2016-ból, amitől garantáltan újra libabőrös leszel

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 12. 29. 17:58

Korábban a témában:

Nem panaszkodhatnak a különböző sportok szerelmesei, hiszen 2016 bővelkedett az izgalmasabbnál izgalmasabb sporteseményekben. Kezdjük a nagyokkal: június 10. és július 10. között rendezték meg a 15. labdarúgó-Európa-bajnokságot Franciaországban, amit története során először Portugália nyert. Ezután nem sokkal jött az olimpia, augusztus 5. és 21. között, ahonnan a magyar csapat 15 éremmel tért haza.

A magyar válogatott az Eb-n a 13. helyet szerezte meg, de az biztos, hogy nem erre fogunk emlékezni sok-sok év múlva. A fiúk meccseit elképesztő érdeklődéssel követte az egész ország, Budapesten eddig példátlan fesztiválhangulat követte a magyar meccseket.

Fotó: Berecz Valter

Mi is ott voltunk az utcákon, ahol rengeteg videót készítettünk arról, ahogyan igazi extázisban ünnepelt együtt tömeg. A magyar csapat ugyan a nyolcaddöntőben elbúcsúzott, de sokkal fontosabb Gera csodálatos gólja, amit az UEFA is az Eb legszebbjének választott vagy Király Gábor szintén díjazott bravúrjait.

Lyon, 2016. június 22.
Dzsudzsák Balázs (b2) csapattársaival Németh Krisztiánnal (b) és Szalai Ádámmal (j2) ünnepel, miután gólt rúgott a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkõzésén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/C. J. Gunther)
Fotó: MTI

És azt sem szabad elfelejteni, hogy magyar labdarúgó válogatott számára ez az elmúlt 50 év legnagyobb sikere. Nem hiába nézett ki így a körút, miután kiderült, csoportelső lett a magyar válogatott.

Fotó: Berecz Valter

Statisztikák is igazolták, mekkorát játszottak Szalaiék Franciaországban. Na, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az a Portugália nyerte az Európa-bajnokságot, aki ellen 3:3-as döntetlent játszottunk az Eb talán legjobb mérkőzésén. És ami után Budapest egy emberként ünnepelte hajnalig a magyar csapatot. Így:

Fotó: Berecz Valter

A válogatottunk végül a nyolcaddöntőben Belgium ellen búcsúzott a tornától.

Toulouse, 2016. június 27.
A magyar csapat a szurkolóik elõtt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Magyarország - Belgium mérkõzése végén Toulouse-ban 2016. június 26-án. A magyar válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól, így kiesett. (MTI/EPA/Vaszil Donyev)
Fotó: MTI

De az éjjel ettől még nem ért véget, ugye?

Fotó: Berecz Valter

Nem sokáig maradtunk sportsikerek nélkül, hiszen alighogy véget ért az Eb, már jött is az olimpia, ami alatt csak kapkodtuk a fejünket, annyi érmet hoztak el a magyar sportolók. Kezdjük is az idei ötkarikás játékok negyedik legeredményesebb sportolójával, aki három aranyérmet szerzett Rióban. Igen, természetesen Hosszú Katinkáról van szó.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
A gyõztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntõje után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

Az elképesztő formában lévő Katinka egész évben lázban tartotta Magyarországot. Hihetetlen formában úszott Rióban, kirobbantotta az év végi úszóbotrányt, és még a karácsonyt is edzéssel töltötte. A háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
A gyõztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntõje után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

Gondolhatnánk, hogy az olimpia után kicsit leeresztett és pihent egyet: hát, ő nem az a fajta. A decemberi rövidpályás világbajnokságon hét arany- és két ezüstérmet szerzett, és a rövid pályás világbajnokságok legeredményesebb női úszójává vált.

Budapest, 2016. augusztus 24.
Hosszú Katinka úszó (k) Cseh László (j) és Kenderesi Tamás úszók (j3), valamint a magyar olimpiai csapat tagjainak köszöntésén Budapesten, a Syma Rendezvényközpontban 2016. augusztus 24-én. Balra Hosszú Katinka férje, edzõje, Shane Tusup.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI

Azonban közel sem csak Katinkára lehettünk büszkék, hiszen hosszú még azok listája, akik éremmel tértek haza Brazíliából. Ilyen Kozák Danuta is, aki szintén három számban is aranyérmet szerzett Rióban. Danuta 2017-ben nem versenyez majd, hiszen nemrég jelentette be, hogy babát vár.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20.
Szurkolók gratulálnak a gyõztes magyar nõi kajak négyesnek az 500 méteres verseny eredményhirdetése után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. Az aranyérmes nõi kajaknégyes megvédte olimpiai bajnoki címét. Jobbra Kozák Danuta.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Kozák Danuta is bekerült a riói olimpia 10 legeredményesebb sportolója közé: ő a hetedik helyen végzett.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16.
Az aranyérmes Szabó Gabriella (b) és Kozák Danuta a nõi kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

A kajaknégyes győzelme után Danuta azt mondta: van egy mondásom: célozd a Holdat és nem baj, hogyha nem éred el, akkor is a csillagok közt vagy. Én becéloztam a Holdat – és el is értem.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20.
A gyõztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntõjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. A kajaknégyes megvédte olimpiai bajnoki címét.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Az olimpia egyik legmegrázóbb pillanata kétség kívül az volt, ahogy Imre Géza ezüstérmet szerzett. A vívó a döntőbeli vereség után így nyilatkozott: nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok. Hazatérése után pedig úgy fogalmazott, ha meglett volna az arany, ez lett volna az utolsó olimpiája.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
Az ezüstérmes Imre Géza a riói nyári olimpia férfi párbajtõrözõk egyéni versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 9-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Viszont Imre Géza végül győzelemmel zárta a riói játékokat, hiszen a férfi párbajtőrcsapat bronzérmet szerzett.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14.
Somfai Péter, Rédli András és Imre Géza (b-j) a férfi párbajtõrözõk csapatversenyének Magyarország - Ukrajna bronzmérkõzése végén a riói nyári olimpián a 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 14-én. Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és a tartalékként becserélt Somfai Péter összeállítású magyar párbajtõrcsapat bronzérmet nyert.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

A vívók sikerei pedig még közel sem értek véget, hiszen nem csak ezüst- és bronzérem született vívásban, hanem Szilágyi Áron és Szász Emese jóvoltából arany is. A férfiaknál Szilágyi megvédte a londoni címét, így négy év után újra a dobogó legfelső fokára állhatott.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10.
Szilágyi Áron ünnepel, miután legyõzte az amerikai Daryl Homert a riói nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének döntõjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Szász Emese pedig alig hitte el, hogy olimpiai bajnok lett. Néha a sírás kerülget, mert amiért évek óta dolgozom, az végre sikerült – mondta a verseny után.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6.
A párbajtõrben olimpia bajnok Szász Emese örül az eredményhirdetésen a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese a 2016-os riói nyári olimpia nõi párbajtõrversenye döntõjében 15-13-ra gyõzött az olasz Rossella Fiamingo ellen.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

Vissza az úszókhoz, hiszen nem csak Hosszú Katinka bizonyított, hanem ott volt Rióban Kapás Boglárka is, aki 800 méter gyorson szerzett bronzérmet. Úszóink kitettek magukért, hiszen 1992 óta nem szerepeltek ilyen jól olimpiai játékokon: hét érem, közte három arany, négy sportoló – Hosszú Katinka, Cseh László, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás – jóvoltából.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13.
A bronzérmes Kapás Boglárka küzd könnyeivel a nõi 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetése után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Fotó: MTI

Cseh Laci ugyan aranyérmet szeretett volna nyerni, de az ezüsttel is elégedett volt Rióban. A második helyen hármas holtverseny született, Michael Phelps és Chad le Clos a magyar úszóval egyszerre ért célba.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13.
A dél-afrikai Chad Le Clos és Cseh László a célban a férfi 100 méteres pillangóúszás döntõjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. Chad Le Clos és Cseh László hármas holtversenyben ezüstérmet nyert.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Végül, de nem utolsó sorban az úszószámok nagy meglepetése volt Kenderesi Tamás, akire nem csak a sajtburesz miatt emlékezhetünk, hanem bronzérme miatt is. Kedvenc verseny utáni nyilatkozatunk az övé: “azért elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz most”.

Rio de Janeiró, 2016. augusztus 10.
A gyõztes amerikai Michael Phelps (b) és a bronzérmes Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

Az utolsó az érmesek sorában Márton Anita, aki súlylökésben országos csúccsal szerzett bronzérmet.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13.
Márton Anita a riói nyári olimpia nõi súlylökés versenyszámának döntõjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 12-én. Márton Anita országos csúccsal bronzérmet nyert.(MTI/EPA/Diego Azubel)
Fotó: MTI

Ennyi nagyszerű sportolót ritkán látni egy képen, íme tehát a magyar labdarúgó válogatott az Eb-ről hazatérve:

24.hu / Neményi Márton

És a magyar olimpiai csapat:

Budapest, 2016. augusztus 24.
A magyar olimpiai csapat tagjai, miután megérkeztek a Rio de Janeiró-i nyári olimpiáról a Liszt Ferenc-repülõtérre 2016. augusztus 24-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2015. június 27.
ByeAlex (Márta Alex) lép fel az Élj tisztán! elnevezésű drogellenes világnapi rendezvény gálakoncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 26-án este.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.