Sport

250 millióval gazdagodtak a gyorskorcsolyázók

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a 2018-as, téli olimpiára való felkészülésre 250 millió forintos támogatást kap a kormánytól Kósa Lajos elnök hétfői bejelentése szerint.

Bár Kósa Lajos nem kormánytag, de mégiscsak a Fidesz alelnöke, így  tán nem túlzás azt mondani, akad egy nézőpont, miszerint

előbb átnyújtotta az állami támogatásról szóló képzeletbeli csekket, majd gratulációként megrázta a saját kezét, átállt a másik oldalra és immár, mint a MOKSZ elnöke át is vette azt.

A MOKSZ eddig 595 millióból gazdálkodhatott a játékokig, és ehhez jön hozzá a most biztosított összeg.

Négy világkupa-állomás után a férfi váltó és 1000 méteren Liu Shaoang révén magyar éllovasa van a pontversenynek. Előbbi úgy nyert hétvégén a kangneungi olimpiai tesztversenyen, hogy senki nem esett el a riválisok közül, akik így végig csak a magyarok hátát nézték

– mondta a MOKSZ vezetője.

Kósa hozzátette, Magyarországon az olimpiai finanszírozás a nyári játékokhoz igazodik, ezért is örömteli a most biztosított plusz forrás.

Az eredményeket látva nagy reményekkel várjuk a januári Európa-bajnokságot, amelyen a legsikeresebb nemzet a magyar lehet

– közölte a MOKSZ elnöke.

El kell ismerni, a politikus-sportpolitikusnak annyi igazsága mindenképpen van, hogy

ha egy éremesélyes nyári olimpiai sportág egymilliárd forint közeli Kiemelt Sportágfejlesztési támogatást kap éves szinten az államtól, úgy annak a téli sportágnak, amely szintén szépreményű versenyzőkkel rendelkezik, csak épp a téli játékokon, annak is járjon már az apanázs.

Márpedig a rövidpályás gyorskorcsolya a legsikeresebb magyar téli olimpiai sportággá nőtte ki magát napjainkra, amelynek legjobbjai valóban komoly, éremszerzésre is eséllyel utazhatnak ki a XXIII. téli olimpiai játékokra 2018. február 9. és február 25. között a dél-koreai Pjongcsangba.

Ha a következő másfél év minden világversenyén ilyen eredményt hoz a csapat, mint most hétvégén Kangneungban, akkor boldogok leszünk. Persze tudjuk, a jég veszélyes, mert kemény, hideg és csúszós

– mondta Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető-igazgatója.

A kangneungi vk-n a férfi váltó győzött, ezenkívül Liu Shaoang negyedik, Jászapáti Petra hetedik lett 1000 méteren, a női váltó és 1500-on Liu Shaolin Sándor pedig ötödikként zárt. Az értékelés szerint kiemelkedő, hogy ez a szereplés szinte már gyengébbnek számít a megszokottnál, ráadásul a válogatott több tagján végigsöpört egy lázzal járó vírus.

A Kósa-elnök által említett Európa-bajnokság januárban és az olaszországi Torninóban lesz.  A kontinensviadalra a közvetlen felkészülés szerdán kezdődik és karácsonykor is csak 25-én lesz szünnapjuk a versenyzőknek. Az utolsó két, európai vk-fordulót februárban rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik