Sport

Hogyan lett ilyen fantasztikus női jégkorongunk? (X)

Tudták, hogy a magyar női jégkorong-válogatott két hellyel előrébb áll a világranglistán, mint a szapporói-krakkói-szentpétervári hősök? Bizony: a lányok 17.-ek, és éppúgy a divízió 1/A-s világbajnokságra készülnek, mint a 19. férfiak.

De ők előbb még selejteznek a 2018-as pjongcsangi téli olimpiáért is, decemberben, majd ha azt az akadályt sikerrel vennénk – a norvégokkal és a szlovákokkal nem lesz könnyű –, februárban jönne az utolsó kör. A világbajnokság áprilisban lesz. Azt talán nem mondhatjuk, hogy a cél a feljutás, minthogy ebbe az osztályba is csak tavasszal kapaszkodtunk fel, de az biztos: minden idők legsűrűbb szezonjában vagyunk.

Ebből is látszik, hogy a világ legjobb sportja nem csupán a fiúké. Legalább annyira a lányoké is. Úgy gondoltuk, érdemes bővebben is kifejteni, hogyan és miért.

Mélyedjünk el a részletekben, nézzük, miként jutott el a magyar női hoki az elit közvetlen közelébe. Oda, hogy válogatottunk divízió 1/A-s legyen, ifjúsági csapatunk megjárja az A csoportot – egy szezon erejéig meg is kapaszkodjon ott –, legjobb klubcsapatunk, a KMH Budapest magas színvonalú nemzetközi bajnokságban, az EWHL-ben álljon helyt, sok kiválóságunk a tengerentúlon, Oroszországban, Svédországban, Svájcban és más remek helyeken játsszon. És hogy egyre több és több lány döntsön a hoki mellett – azért, mert jégkorongozni jó.

foto_sebestyen_blanka_

“Mint minden jó dolog, ez a fejlődés is elszánt és fanatikus embereknek, csoportoknak köszönhető – mondja Marton Tibor, a válogatott szövetségi kapitánya. Hozzáteszi: – Elsősorban maguknak a lányoknak lehetünk hálásak, akik ezt a sportot választották, és tántoríthatatlanul űzik. Nagy köszönet illeti a sok áldozatot vállaló szülőket, de fontos a szerepe a klubok és az edzők kis csoportjának is. Hatalmas lépést jelentett, amikor a szövetség néhány évvel ezelőtt Gömöri Csaba és Buzás Norbert vezetésével, Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF tanácstagja támogatásával új szakmai programot indított.”

A sikerekkel tisztában vagyunk, de mik a magyar női jégkorong perspektívái? Marton Tibor szerint – ezt mosolyogva mondja – az NHL-en kívül szinte minden. “Akarat kell, és hosszú távú koncepció. El kell dönteni, mit szeretnénk a női jégkoronggal kezdeni. Ez a sport mostanában erőn felül teljesített. Útkereszteződéshez érkeztünk, ki kell találnunk, hova szeretnénk eljutni.”

Ha szeretnéd tovább olvasni a cikket, vagy olvasnál még a jégkorongról, arról, hogy az edzők és a szülök mit gondolnak az utánpótlás nevelésről, kattints ide.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik