Sport

Benedek Tibor: Az a tisztességes, ha vállalom a felelősséget

Csütörtökön jött a bombahír: Benedek Tibor nem hosszabbít szerződést, így 2017-től már nem ő lesz a magyar férfi-vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya. A szövetség honlapjának azt mondta, mérlegelte az elmúlt időszakot, ez alapján hozta meg a döntését. Segítője, Gerendás György a 24.hu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy Benedek nem tudta magát túltenni a riói olimpián, ahol az 5. helyen végzett a csapat.

A szakember elutazott az Egyesült Államokba, a vlv.hu-nak azonban előtte még nyilatkozott, és ő is megerősítette: az olimpiai szereplést nem tudta feldolgozni.

Ha ennyiszer hangsúlyoztam, hogy vállalom a felelősséget, akkor az a tisztességes, hogy valóban vállaljam is, ezek ne csak szavak legyenek, úgyhogy talán egy kicsit büntetem is magam…

Korábban azt mondta, majd akkor hozza meg a döntését, ha már egyeztetett az új elnökséggel, amelyet a szombati tisztújító közgyűlésen választanak majd meg. Benedek erre azt felelte, hogy közben megérett a döntése és

szeretne bekerülni az elnökségbe is, márpedig az összeférhetetlen lenne a kapitányi poszttal.

Az UVSE szakmai irányítását elvállaló Benedek Tibor nem tervezett olyan hosszú időre, mint elődje, Kemény Dénes, ő ezt a négy évet szerette volna jól csinálni. Közben folyton azt érezte, hogy hiányzik neki a napi munka, bár a csapattal töltött napok/hetek kárpótolták ezért.

Kemény Dénes, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak beszélt Benedek Tibor döntéséről. Neki már a hét elején elmondta a tréner a hírt, így a bejelentés nem lepte meg. Sajnálja, hogy a kapitány távozik, de megérti, mert egy ideje nem jöttek az eredmények, ezt pedig nehéz feldolgozni, főleg, ha annyi munkát beletesz valaki, mint Benedek Tibor és csapata.

Az első két év sikeres, a második kettő pedig nem

– foglalta össze röviden Kemény Dénes az elmúlt négy évet, és hozzátette: sok szempontból lehet vizsgálni a pólócsapatok szereplését, de a felnőtt válogatottaknál csak az eredmény számít.

Ami a szombati tisztújítást illeti, Kemény nem tud róla, hogy lenne ellenjelölt az elnöki posztra, de ha a többség szerint kevés az a teljesítmény, amit ő vagy a szövetség nyújtott, akkor természetesen elfogadja a döntést. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ki lehet a kapitány?

Mivel négy éve, Kemény Dénes visszavonulása után is pályázatot írt ki az elnökség, minden bizonnyal most is ezt a módszert választják majd. Információnk szerint jelentkező lenne bőven a posztra.

Úgy tudjuk, az OSC edzője Vincze Balázs, a bajnok Szolnok edzője Cseh Sándor is foglalkozik a gondolattal, de az sem zárható ki, hogy Gyöngyösi András, aki négy éve is beadta pályázatát, biztosan próbálkozna most is.

A zuhanyhíradóból amúgy még Märcz Tamás (2000, Sydney olimpiai bajnoka), a női válogatott másodedzőjének és Varga Zsoltnak (2000, Sydney aranyérmese), a Fradi edzőjének a neve csöpög.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik