Sport

Asztalitenisz olimpiai selejtező: kilencből nyolc a magyar mérleg

A magyar játékosok kilenc mérkőzést játszottak, és nyolcat közülük megnyertek az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornájának keddi nyitónapján, a svédországi Halmstadban. Kosiba Dániel, Pattantyús Ádám, Lovas Petra és Pergel Szandra már biztosan továbbjut a csoportjából.

Mindkét nem küzdelmeiben két fordulót bonyolítottak le.

A férfiaknál Kosiba és Pattantyús mindkét meccsét megnyerte: előbbi a koszovói Linor Citaku 4-0-s legyőzése után 4-2-re verte a magyar származású, finn színekben versenyző Oláh Benedeket, utóbbi pedig előbb 4-2-re győzött a bolgár Sztanyiszlav Golovanov, majd 4-0-ra a dán Tobias Rasmussen ellen. Lakatos Tamás délelőtt alulmaradt a cseh Dmitrij Prokopcovval szemben (2-4), délután azonban bravúros, 4-3-as sikert aratott a spanyolok legjobbja, a kínai származású He Zhiwen ellen.

A nőknél Lovas a szlovák Eva Jurkovát 4-0-ra, a belga Eline Loyent pedig 4-2-re verte. Pergel csak egy meccset játszott, mert első riválisa visszalépett, így ő csak este mutatkozott be, mégpedig a fehérorosz Darija Trigolosz elleni 4-1-es sikerrel. Mivel a visszalépés miatt ebben a csoportban csak hárman maradtak, már mindhárman továbbjutók.

Szerdán 11 órától következik a csoportszakasz záróköre, majd csütörtöktől a főtáblás küzdelmek, ide a csoportok első három-három helyezettje jut. Póta Georgina tizedik kiemeltként a legjobb 64 között kezd.

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz – országonként legfeljebb kettő – egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik