Guatemalaváros, 2016. február 2.
A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyik példánya a guatemalai főváros, Guatemalaváros járványügyi intézetében 2016. február 1-jén. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Sport

A MOB szúnyoghálóval és riasztóval készül a Zika-vírus ellen

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 06:10

A magyar sport legfelső szerve figyelemmel kíséri a betegség terjedését, de egyelőre nem ad ki olyan állásfoglalást, mint az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága.

A hétfői nap híre szerint, egyes amerikai sportolók akár ki is hagyhatják az olimpiát a Zika-láz miatt, mivel az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőinek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az augusztusi eseményre.

Lényegét tekintve tehát az USOC a versenyzőkre és a stábtagokra bízza a döntést az olimpiai részvételről. Megjegyezzük, az olimpián senkinek sem kötelező részt venni. Ha a sportoló kvótát szerez, kiharcolja az indulás jogát, akkor sem kell kiutaznia, bármilyen indokkal lemondhatja a részvételt, és megy a tartalék – Zika ide, vagy oda.

A Zika-láz által legfertőzöttebb terület Dél-Amerika és a karibi térség Forrás: youtube.com

Ettől még érdekes kérdés, ha az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága deklarálja ezt, miként gondolkodik a fertőzésveszélyről a Magyar Olimpiai Bizottság?

A 24.hu megkeresésére Siklós Erik, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, ez akkor nyerne igazán értelmet, ha lett volna egyetlen magyar versenyző is, aki aggodalommal a hangjában, kérdésekkel kereste volna a MOB-ot. De eddig nem volt ilyen.

Siklós nem is tudja elképzelni, hogy lenne olyan magyar versenyző(nő), aki ha már kivívta a részvételi jogot, megijedne egy olyan vírustól, amely alapesetben influenza szerű 5-7 napos lefolyású lázzal járó betegség és amiről még nem bizonyították be, hogy valóban összefüggésbe hozható az eddigi 4800 regisztrált kórós kisfejűséggel született gyermekkel.

A kóros kisfejűség és a Zika-vírus összefüggését még vitatják Forrás: youtube.com

Ennek ellenére, vagy éppen ezért a MOB természetesen napi szinten figyelemmel kíséri a Zika-láz latin-amerikai alakulását, terjedését, amely február 25-26-án, a MOB gyulai kihelyezett főtitkári értekezletén is kiemelt téma lesz. Siklós elmondta, mivel a lázat szúnyogcsípés terjeszti arról már döntés született, hogy az olimpiai falu magyarok lakta szállását extra szúnyoghálóval és szúnyogriasztókkal szerelik fel, továbbá a versenyzőknek, utazóknak hosszú ujjú ingek, pólók viselését ajánlják. Amúgy is tél lesz Rióban épp.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Minden héten háború
ARMENIA, YEREVAN - JUNE 13 :  Fabio Coentrao of Portugal in action during the UEFA Euro 2016 qualifying match between Armenia and Portugal at Vazgen Sargsyan Republican Stadium in Armenia, Yerevan on June 13, 2015. Hayk Baghdasaryan / Anadolu AgencyEb 2016: kidőlt a válogatott csoportellenfelének balhátvédje