Sport

Gyárfás tételesen cáfolja Demjén Rózsi vádjait

Demjén Ferenc (Array)
Demjén Ferenc (Array)

A Magyar Úszó Szövetség rendkívül sajnálja, hogy köztiszteletnek örvendő, kiváló művészekkel méltatlan vitába keveredett.

Demjén Rózsi pénzt kérne, Gyárfás Tamás nyugalomra int
Fotó: MTI/sport24

A csütörtöki nap egyik slágertémája szerint Demjén Rózsiékat átverték.  A népszerű énekes azért panaszkodik, mert bár jelentős költségei voltak a vizes-vb dalának elkészítésével, de ennek ellenére senki sem fizetett a szerzőtriónak honoráriumot. A Magyar Úszó Szövetség közleményben reagált.

A MÚSZ közleménye:

A Magyar Úszó Szövetség rendkívül sajnálja, hogy köztiszteletnek örvendő, kiváló művészekkel méltatlan vitába keveredett. A valós kép megismerése érdekében a MÚSZ elkerülhetetlennek látja a történtek közzétételét.

2013 nyarán, nem sokkal a barcelonai vb-pályázatot megelőzően a MÚSZ úgy ítélte meg, hogy a pályázat sikeréhez egy ún. vb-dal is hozzájárulhat.

A MÚSZ képviselője ennek érdekében először a Rakonczai-testvérpárt kereste meg, akik 500.000 Ft ellenében készítették volna el a dalt. Ezzel szemben Závodi Gábor – Demjén Ferenc szerzőtársa – ingyen vállalta a felkérést, hangsúlyozva, hogy örül, ha ily módon is hozzájárulhat egy remélt magyar sikerhez. A dal szövegét Demjén Ferenc írta. A refrént éneklő kórust Ókovács Szilveszter főigazgató, a szerzőpárhoz hasonló, példaértékű hozzáállása alapján a Magyar Állami Operaház ingyen biztosította.

A dal 2013. július 19-én, a barcelonai vb-prezentáción elnyerte a döntést hozó FINA Büro (Nemzetközi Úszó Szövetség elnöksége) tetszését, a maga módján hozzájárult a sikerhez. A szerzőpáros annyit kért, hogy a 2013. szeptember 3-án, a Silver Prodoktion Kft.-vel kötött szerződésben foglaltak szerint a kotta leírójának a MÚSZ 50 ezer forintot fizessen. A megállapodást a MÚSZ főtitkára és Závodi Gábor írta alá.

A pályázat sikerét követően a művészek a dalt saját koncertjükön is játszották, amelyre meghívást kaptak a legkiválóbb magyar úszók is.

Közel egy évvel a barcelonai bemutatót követően, 2014. június 21-én Demjén Ferenc és együttese a rendezők felkérésére Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján is szerződésben foglaltak szerint lépett fel.

Závodi Gábor úgy másfél évvel a dal megkomponálása után telefonon jelezte, hogy Demjén Ferenc ellentételezésként 5 millió forintot kér. Závodi Gábor az igény alátámasztásaként a MÚSZ elnökének ígéretére hivatkozott, miszerint ha a pályázat sikeres, akkor a dalért pénzt kapnak. A Magyar Úszó Szövetség nyomatékosítja, hogy nagyra értékeli a művészek tehetségét, tudását, helytállását, de ilyen megállapodásra sem szóban, sem írásban nem került sor, nem hogy 5 millió Ft-ról, semmiféle összegről köztük nem esett szó. Bemondásra ezzel erővel kérhetné ennek a dupláját vagy sokszorosát is a szerzőpáros.

A MÚSZ a fentiek ismeretében – kiváltképp ennyi idővel a dal elkészítése után – megállapodás híján végképp nem jogosult a zenei művek kifizetésére. A történtekről a MÚSZ vezetése tájékoztatta Simicskó István államtitkárt, aki fogadta Závodi Gábort, és ismereteink szerint, a helyzet feloldása érdekében 2,5 millió Ft-ot felajánlott a dalért a szerzőpárosnak. Az összeget a művészek kevesellték, ragaszkodnak az 5 millió forinthoz.

Az ily módon is a rivaldafénybe kerülő alkotás kapcsán számos kritika érte a dal videoklipjének képanyagát. Le kell szögeznünk: a dalt a MÚSZ a saját rendezvényein játszatta. Annak képanyagát állandóan frissíti, rendre helyet kapnak benne a vb-rendezéssel kapcsolatos legfontosabb történések, így: a pályázat barcelonai sikere, a lausanne-i ünnepélyes aláírás, a vb-uszoda alapkőletétele, stb. Igen, tény, hogy ebben Orbán Viktor gyakran szerepel, hiszen a sportág örömére a miniszterelnök a vállára vette a vb ügyét. A MÚSZ már kifejezésre juttatta, ha bármely más párt elnöke hasonló horderejű szerepet vállal a 2017. évi magyarországi világbajnokság sikere érdekében, azt úgyszintén a legnagyobb elismeréssel és örömmel üdvözli.

Bár az együttes a dal bármikori lejátszását soha nem állíttatta le, mi több, azt saját honlapjára is feltette, a Magyar Úszó Szövetség – bármenyire is sajnálja – a felmerült vitás kérdések lezárásáig a számára oly sokat jelentő dalt a továbbiakban a maga rendezvényein nem játssza le.

A Magyar Úszó Szövetség a Demjén Ferenc, Závodi Gábor kettős egykori segítségét változatlanul nagyra értékeli, és ezúton is újra megköszöni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik