Sport

Aranykerékpár és kutakodás a múltban

A francia körverseny, a Tour de France bajnoka, a brit Chris Froome kapta meg az év legjobbjának járó Arany Kerékpár-díjat, miközben vizsgáljáka Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) múltját.

A kenyai születésű, 28 éves bringás remek idényt produkált, a Tour mellett győzni tudott a romandiai körversenyen és a Criterium du Dauphine-én is. A francia Velo Magazine által évente tartott szavazáson a Touron második kolumbiai Nairo Quintana lett az év felfedezettje.

Ezek a pozitív hírek a kerékpársportból. A negatív viszont, hogy a BBC értesülése szerint Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpár Szövetség ( UCI) múlt hónapban megválasztott elnöke, illetve Lance Armstrong jogi képviselői megkezdték az egyeztetéseket arról,  hogy a hét Tour de France győzelmétől doppingvétség miatt megfosztott amerikai kerekes legyen a koronatanú abban a vizsgálatban, amely a szövetség egykori vezetőinek a felelősségét kutatja a doppingellenes rendszer hiányosságait illetően.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) elnök-vezérigazgatója jelezte: erős a gyanú, hogy az UCI korábbi elnökei, Pat McQuaid és Hein Verbruggen bűnrészesek lehettek például Armstrong csalásában.
Armstrong két ex-csapattársa, Floyd Landis és Tyler Hamilton már korábban úgy nyilatkozott, hogy McQuaid és Verbruggen bizonyítékokat tüntetett el az 1990-es és 2000-es években. Landis azt is vallotta: Armstrong egyszer az UCI vezetőinek segítségével úszta meg az eltiltást, mivel fennakadt a svájci körversenyen vett mintájával.

Szép történet…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik