Sport

Csúcsidővel lett világbajnok Hosszú

hosszú katinka (hosszú katinka)
hosszú katinka (hosszú katinka)

Az isztambuli rövidpályás úszó-világbajnokság nyitónapján Hosszú Katinka új vb-csúccsal nyerte meg a 200 pillangó döntőjét, majd 400 vegyesen bronzot szerzett.

Hosszú simán kivívta a döntős szereplést szerda délelőtt, de ezt is lehetett tőle várni az Eb-n és a Világkupán mutatott teljesítménye alapján. Az esti döntőben így joggal remélhettünk tőle érmet, s titkon talán aranyban is reménykedhettünk.

Ez azonban össze is jött, bár Hosszú kezdett túl jól: az első két fordulónál még nem igazán tudott elszakadni az ellenfelektől. 100 után azonban visszaesett, és csak a harmadik helyen tempózott, aztán összekapta magát a hajrára, és az utolsó hosszokon már átvette a vezetést, és ha csak centikkel is, de világbajnoki csúccsal aranyérmet ünnepelhetett.

Mögötte a második helyen a kínai Jiao Liuyang ért célba, mindössze nyolc századdal (!) lemaradva.

Eredmény – 200 méter pillangó
1. Hosszú Katinka, 2:02.20
2. Liuyang Jiao (kínai), 2:02.28
3. Jemma Lowe (brit), 2:03.19

Bernek Péter délelőtt kvalifikálta magát a 100 méteres hátúszás elődöntőjébe, a második futamban állt oda a rajtkőre. Honfitársunk 51.42 alatt teljesítette a távot, ezzel a 11. lett, így végül lecsúszott a fináléról. Mindössze 36 századmásodperc választotta el a nyolcadik helyen döntőbe jutó Christian Dienertől.

Cseh László viszont ott lesz a 100 pillangó fináléjában, még úgy is, hogy az első ötvenen egy tizeddel elmaradt délelőtti idejétől, de a második ötvenen belehúzott, felgyorsult, és végül másodikként ért célba 50.72-es idővel.

A női 400 méter vegyes döntőjében a már aranyérmes Hosszú mellett Jakabos Zsuzsanna is érdekelt volt, előbbi az ötös, utóbbi a hatos pályán úszott. 50 méter után Jakabos fordult elsőként, 100-nál pedig Jakabos is felzárkózott mögé. A folytatásban aztán beindította a rakétákat Hannah Miley, aki mell- és gyorsúszásban elképesztően elverte a mezőnyt és végül ő nyerte meg a számot. A második helyre a kínai Ye Shiwen ért oda, míg a dobogó legalsó fokára Hosszú állhatott fel. Jakabos a negyedik lett.

Eredmény – 400 méter vegyes
1. Hannah Miley (brit), 4:23.14
2. Ye Shiwen (kínai), 4:23.33
3. Hosszú Katinka, 4:25.95

A hölgyek 4×200-as gyorsváltójában ismét helyet kapott Hosszú Katinka, aki így egy óra leforgása alatt három döntőben is medencébe szállt. Nálunk egyébként Verrasztó Evelyn kezdett, de messze lemaradt az oroszok és az amerikaiak mögött. 200 után nyolcadik helyen váltottunk, így fel volt adva a lecke Dara Eszternek. Sokat azonban nem tudott lefaragni a hátrányunkból, az élen pedig nagyon elszakadt az USA, Oroszország és Dánia.

Harmadikként Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik helyen kapta meg a stafétát, és komoly felzárkózásba kezdett, hiszen 550 méter után feljöttünk a harmadik helyre, így Hosszúnak a kínai Yi Tanggal kellett megközdenie a bronzéremért. Az amerikaiak aranyérmét ekkor már az oroszok sem fenyegették, míg Tang az utolsó 100-ra fordulva fél testhosszal vezetett Hosszú előtt. Méterről méterre azonban elfáradt a szerdai napon két érmet gyűjtő úszónk, de így is megtartotta a negyedik helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik