Sport

Tizenkét szegedi kötődésű sportoló lesz ott Londonban

Büszkék lehetünk a szegedi sportolókra, hiszen több sportágban is képviselik majd Magyarországot és Szegedet az ötkarikás játékokon.

A 158 fős magyar olimpiai csapatban számos szegedi származású versenyző is ott lesz, akikért szoríthatunk majd a rövidesen kezdődő játékokon. Szurkolhatunk majd Nagy Péter súlyemelőnek, aki a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelő szakosztály tagja. Ő a legutóbbi Európa- bajnokságon nyert bronz érmének köszönheti az olimpiai részvételt. Edzője Oláh Imre bízik Péter tudásában és összpontosításában. Ha jól szerepel a versenyeken – márpedig van rá esély -, akkor akár pontszerző is lehet.

Másik olimpikonunk a szegedi születésű Márton Anita, súlylökő. Bár 2007 óta a Békéscsabai AC versenyzője, előtte a Szegedi VSE atlétika szakosztályának tagja volt. Anita egyéni csúccsal szerzett olimpiai indulási jogot, hiszen nemrég egy nemzetközi versenyen 18,48 méter sikerült dobnia. Álma, hogy a legjobb 12 köré bekerüljön. Ha ez teljesül, akkor edzőjével, Eperjesi Lászlóval közösen igen elégedettek lesznek.

A kajak-kenu szegedi képviselői Douchev-Janics Natasa és Vajda Attila, akik az EDF Démász-Szeged Vízisport Egyesület versenyzői. Esélyesek lehetnek mind a ketten az aranyéremre az ötkarikás játékokon, mivel K-1200 méteren és K-2 500 méteren Natasa Kovács Katalinnal első helyen végzett Pekingben. Vajda Attila C-1 1000 méteres távon címvédésre készül.

De ne felejtsük ki a sorból a Hirling Zsolt és Varga Tamás könnyűsúlyú kétpárevezős egységet sem, akik a Gróf Széchenyi István Evezős és Kajak-kenu pályán készülnek fel a brit fővárosban zajló nagy eseményre. Szegedi edzőjük van Dani Zsolt személyében.

Természetesen a férfi kézilabda és a vízilabda csapatokban is helyt kaptak a szegediek. A Pick Szegedből Zubai Szabolcs, Mikler Roland és Vadkerti Attila utazik, míg a vízilabdában címvédő magyar válogatottal tart Szivós Márton, az A-Híd Szeged Beton OB-I-es férfi vízilabdacsapat tagja.

Mindezek után ne feledkezzünk meg a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok szegedi résztvevőiről sem. A SZVSE atlétika szakosztály két kiváló futója vesz részt augusztus 29. – szeptember 9-ig tartandó paralimpián. Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett 1500 méteres síkfutáson indulnak majd a nagy megmérettetésen. Edzőjük Antal Andor bízik a két lány eredményes szereplésében.

Legvégül említsük meg, hogy az eseményt közvetítő MTVA stábjának is lesz szegedi tagja. Vidu Pál sportriporter ugyanis jelenleg is a Tisza partján él, aki a Telesport és a Szegedi Körzeti Stúdió munkatársaként már eddig is számos sporteseményről közvetített. A szegedi újságíró ezúttal a tornaversenyekről és az evezés eseményeiről tájékoztatja a nézőket. Remélhetőleg több éremről tudósít majd Londonból, de az igazi öröm az lenne számára, ha egy szegedi aranyérem megszületését kommentálhatná az olimpián – osztotta meg vágyát a Szeged24-el a sportriporter.

Mucsi Ágnes

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik