Sport

Hatos Gábor kibirkózott magának egy kvótát

hatos-gabor(960x640).png (hatos gábor)
hatos-gabor(960x640).png (hatos gábor)

Hatos Gábor londoni kvótát szerzett a szabadfogású birkózók 74 kg-os kategóriájában, miután pénteken bejutott a döntőbe a kínai Tajjüanban (Taiyanban) zajló olimpiai selejtezőn.

A 2010-es világbajnokságon és az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett honfitársunk pénteken a nyolcaddöntőben kezdett a kínai tornán, előbb 1-0 és 2-0-ra győzött a tavalyi kontinenstornán ezüsstel záró örmény Musza Murtazalijev ellen, majd a negyeddöntőben ugyanilyen aránnyal verte az ukrán Gija Csihladzét.

Hatos Gábort aztán a negyeddöntőben sem lehetett megállítani (a kirgiz Bator Bazarovot három menetben maradt alul), és mivel bejutott a 74 kilogrammosok döntőjébe, így bebiztosította a helyét a londoni olimpián a szabadfogású birkózók között.

Az athéni és a pekingi játékokon is szerepelt Hatos Ligeti Dániel (120 kg) múlt heti, szófiai sikere után a második szabadfogású, s összességében az ötödik magyar birkózó, aki biztosította helyét a játékokon. A tavalyi világbajnokságon Sastin Marianna (63 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) szerzett kvótát.

A viadalt jól kezdő, két győzelmet arató Wöller Gergő (66 kg) a nyolc között nem bírt az észak-koreai Vang Csung Szonggal, akitől két menetben (2-1, 1-0) kapott ki. Veréb (84 kg) könnyed első sikere után a venezuelai Jose Daniel Diazzal találkozott, s hiába nyerte meg 1-0-ra az első szakaszt, a másodikat 4-3-ra, a harmadikat pedig 1-0-re bukta el.

Közülük csak Veréb István került vigaszágra, miután legyőzője, a venezuelai Jose Daniel Diaz döntős lett. Veréb azonban a vigaszágon első mérkőzésén kikapott, így ő is búcsúzott.

A kvóta nélkül maradt versenyzők számára az utolsó esélyt a jövő heti, Helsinkiben sorra kerülő kvalifikációs verseny kínálja.

A nap negyedik magyarja, a 96 kg-ban szereplő Kiss Gergely két győzelmet aratott korábban, s a négy közé kerülésért az idei Eb-ezüstérmes ukrán Valerij Andrijcevvel mérkőzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik