Sport

Meglepetést szeretne a vb-újonc

Új kedvence van a magyar hokiközönségnek: a kapus Bálizs Bence, alias "Brunya".

Sokáig az volt a kérdés, ki védi majd a magyar kaput, haza tud-e jönni a bajnoki hajrából Szuper, vagy Hetényi. Aztán a kapitány nem várt, döntött, beállította a kapuba az alig 21 esztendős, kvázi még teljesen zöldfülő Bálizs Bencét. Az újonc már az első meccsen maga mellé állította a kétkedőket. A vb-újonc kapust teljesítménye a nemzetközi szövetség honlapját is megihlette, honlapunknak pedig elárulta, hogy szerinte miért megy ennyire jól a válogatottnak.

Némi személyes benyomás: soha nem felejtem el azt a meccset, mikor először láttam védeni Bálizs Bencét. Tavaly az osztrák ligában épp a Graz ellen játszott a Fehérvár, mikor Hetényi Zoltán sérülése miatt a mérkőzés közepén kellett „beugrania”. Egyetlen gólt kapott csupán, de nemcsak az ő teljesítménye miatt maradt meg az az este, hanem a csapattársai miatt. Amint megtörtént a csere a kapuban a játékosok átmentek a „kölyküket védő vadállatba”, példás szervezettséggel és odafigyeléssel segítve a debütáló játékost. A fehérváriak „Brunyája” – fura egy becenév – most a vébén szerzi az újabb „híveket”.

Nem véletlen, hogy a magyar-japán meccs legjobbjának választották Bálizst, és a nemzetközi szövetség beszámolója is kiemelten foglalkozik vele: kétszer 60 perc alatt 71 lövésből 69-et védett, ezzel 97 százalék feletti a hatékonysága.

A fiatal hálóőr a csapat sikerének okát így látja: „Egyre jobban kezdünk csapattá kovácsolódni, az „öregek” és a fiatalok egyre jobban egy hullámhosszon vannak, és ez egyre jobb eredményeket szülhet” – mondta Bálizs Bence. Ami pedig az ő részét illeti: „Mindent meg fogok tenni azért, hogy meglepetést okozhassunk, és nagyon jó szájízzel térjünk haza” – tette hozzá, a végeredményt illetően óvatosan.

Az első két meccsről utólag bevallotta, hogy úgy számolta, hogy mindenképpen meg kell nyerniük. Innentől, főleg annak tükrében, hogy milyen szervezett játékkal érték el ezt a két sikert, a többi csapat ellen is úgy léphetnek jégre, hogy akár félnivalójuk is lehet ellenük – zárta le még mindig megfontoltan az esélylatolgatást.

Pálfi Rita (Ljubljana)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik