Sport

Bravúrgyőzelem a Davis Kupában

Fucsovics Márton öt játszmában nyert Gulbis ellen, ezzel a magyar Davis Kupa-csapat 1-0-ra vezet a lettek ellen az Euro-afrikai Zóna II. csoportjában.

Fucsovics sikerének értékét nagyban növeli, hogy ellenfele, Ernests Gulbis, aki két éve Roger Federet is legyőzte, volt már 21. is a világranlistán, jelenleg a 80.

A nyitójátszmában a rendkívül gyors nyíregyházi pályán mindkét játékos biztosan hozta a saját adogatását és egészen 6:6-ig fej fej mellett haladtak. A rövidítésben a lett teniszező jutott minibrékhez két alkalommal is, ám Fucsovicsnak sikerült kiegyenlítenie, sőt 7-6-nál szettlabdája volt. Azonban nem tudott élni a lehetőséggel, Gulbis viszont már az első játszmalabdáját kihasználta, és ezzel 1-0-s vezetéshez jutott.

A folytatásban a nyíregyházi születésű Fucsovics 3:3 után elvette a bizonytalankodó Gulbis adogatását, majd biztosan hozta a sajátját (5:3). A lett teniszező sokat idegeskedett, túlságosan sokat foglalkozott a pálya borításával és a közönséggel, így azután Fucsovics másodszor is brékelte, ezzel pedig kiegyenlített.

A harmadik játszmában Fucsovics egyre jobban belemelegedett, Gulbis viszont továbbra is sokat hibázott. A közönség hatalmas ovációja közepette Fucsovics újabb szettet nyert, ezzel összesítésben már 2-1 volt a javára.

A negyedik szett a lett sikerét hozta, így következett a döntő játszma. Fucsovics egy rövid ápolás után újra erőre kapott és a negyedik gémben brékelte riválisát, aki dühében pozdorjává törte az ütőjét. A magyar 4:1-re elhúzott, majd 5:2-nél négy meccslabdája is volt, de Gulbis hárított. Fucsovics szervái következtek, két újabb meccslabda és a másodikat egy remek ásszal értékesítette.

Fucsovicsnak először sikerült nyernie top százas teniszező ellen, a mérkőzés 4 óra 40 percig tartott.

Eredmény – Davis Kupa, Euro-afrikai Zóna II. csoport
Magyarország-Lettország 1-0
Fucsovics Márton-Ernests Gulbis 6-7 (7-9), 6-3, 6-4, 4-6, 6-3

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik