Sport

Nagy: Majd ha meglesz a spanyol útlevelem

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2012. 02. 24. 07:29

Nagy Lászlót, a magyar kézilabda-válogatott exkapitányát tárt karokkal várja a spanyol szövetségi kapitány.

A madridi AS pénteki számában tartalmas interjút közöl Nagy Lászlóval, a Barcelona kézilabdázójával, aki éppen tizenkét esztendeje a katalán klub játékosa. A cikk érinti a honosítás kérdését is.

Hogyhogy tizenkét éve kitart a Barca mellett, anyagilag kecsegtetőbb ajánlatokat is visszautasítva?

Egyszerű a válasz: jól érzem itt magam. Összesen két szerződést írtam alá a tucatnyi év alatt, egyet az elején, hét évre, amelyet a klub kérésére az ötödik év után további nyolcra meghosszabbítottam.

Igaz, hogy 1998-ban, amikor ön még csak 17 éves volt, elég volt egy kézfogás Valero Riverával, a csapat akkori edzőjével?

Igen, ’98-ban Valero Budapesten járt, és számomra elegendő volt ez a gesztus, hogy elígérkezzem Barcelonába. Már akkor a földkerekség legjobb edzőjének tartottam, aki a világ legjobb csapatát képviselte. Szerintem, ha ő valakit le akar igazolni, akkor nincs helye a tétovázásnak.

Pedig nem is sokkal korábban ajánlatot kapott az Egyesült Államokból…

1994-ben, mielőtt még kikötöttem volna a kézilabdánál, a korosztályos válogatottunkkal Amerikában jártunk, azt akarták, hogy maradjak kint New Yorkban, és ott tanuljak tovább. De én nemet mondtam, mert párhuzamosan kézilabdáztam is, és az jobban tetszett.


Nem megfeledkezve persze a Kielről és a Hamburgról, lehet, hogy a spanyol és európai hegemónia két csapat belügye, a Barcáé és az Atlético Madridé?

Ez a két klub rendkívül erős csapatot hozott össze, az Atlético még Ciudad Real korában, és ezt a rengeteg megszerzett cím is mutatja. Minden poszton a világ legjobbjai játszanak ebben a két együttesben. Remélem, a jövőben is izgalmas, kiegyensúlyozott mérkőzéseket vívunk majd egymással. Úgy érzem, nagyon hiányzott egy erős kézilabdacsapat Madridban, ezt az űrt most betöltötte az Atlético, de – őszintén szólva – az lenne az igazi, ha a Real Madrid is alakítana egy izmos kézilabdacsapatot. Az a nagy álmom, hogy egyszer egy Barca-Real Clásicón szerepelhessek – kézilabdában!

“Most még nincs válasz”

Nagy László 1999-ben, 18 évesen mutatkozott be a magyar válogatottban, amelynek 2004 és 2009 között csapatkapitánya volt. Utolsó mérkőzését 2009. június 21-én játszotta Szlovákia ellen, Galgócon. Azóta Nagy bejelentette, hogy többé nem lesz magyar válogatott.

„Én voltam a csapatkapitány, és csak azt akartam, hogy mi, a válogatott játékosai megbecsült sportembereknek érezhessük magunkat, és legalább minimális mértékben honorálják anyagilag az erőfeszítéseinket. De sajnos semmi sem változott, ezért közöltem a döntésemet, miszerint nem leszek többé magyar válogatott”, nyilatkozza Nagy az AS-ban megjelent pénteki interjúban.

A napilap újságírója, Josep Margalef a továbbiakban arról polemizál, hogy mindenki kérdezgeti, játszik-e Nagy László Spanyolország színeiben a londoni olimpián. Feltéve persze, hogy a csapat kivívja a részvételt az olimpiai selejtezőn.

„Erre a kérdésre addig nincs válaszom, amíg nincs a kezemben a spanyol útlevél. És egyelőre még nincs”, feleli Nagy a felvetésre.

Ami tény – Margalef kolléga szerint -, hogy Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya már számtalanszor kijelentette, Nagynak biztos helye van a nemzeti csapatban, amennyiben így dönt. Az egyetlen feltétel, hogy három év elteljen az utolsó, magyar válogatottbeli mérkőzése, azaz 2009. június 21. óta. Az újságíró szerint a honosítás – akár gyorsított eljárásban – nem jelenthet problémát, hiszen a játékos már tizenkét éve Spanyolországban él.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.