Sport

A Fradi 15 éve verte 3-0-ra a Grasshopperst

Nosztalgiázzunk a Bajnokok Ligája első fordulója előtt. 15 éve egy ország szurkolt a Fradinak. 3-0-s siker lett a vége!

A Ferencváros az Anderlecht kiverésével jutott be a Bajnokok Ligája csoportköreibe 1995-ben. Ki ne emlékezne Zoran Kuntics Brüsszelben szerzett góljára, majd a hazai 1-1-re, ahol Goran Kopunovics talált az ellenfél kapujába.

Hajdu – Simon, Telek, Milovanovics, Szűcs – Nyilas, Vincze Ottó, Lisztes, Fatusi – Kopunovics, Zavadszky. Ebben az összeállításban futott ki a magyar csapat a zürichi gyepre a Grasshoppers vendégeként a sorozat 1. fordulójában. A mieinket – hiszen nyugodtan nevezhettük akkoriban a magyar sportszerető közönség kedvenceinek a Fradit – Novák Dezső készítette fel a nagy bemutatkozásra.

A 3-0-s sikerre minden focibarát jól emlékszik, a gólokat Lisztes, valamint Vincze Ottó szerezte, utóbbi kétszer is betalált, a gólok szinte teljesen hasoníltottak egymásra.

Mindennél többet árul el a meccs összefoglalója, a kommentátor Knézy Jenő volt:

Grasshoppers – Ferencváros 0-3 (0-0)
1995.09.13., Zürich, Hardturm stadion, 16 000 néző
vezette: Pedersen (norvég)
gól: Lisztes (61.), Vincze (81., 90.)

Tragikus, hogy a csapatból Simon Tibor és Zavadszky Gábor sincs már az élők sorában, és Knézy Jenőt sem hallhatjuk a televízióban jellegzetes stílusában.

A Fradi a Real Madrid, az Ajax és a Grasshoppers társaságában első magyar csapatként harcolt a BL-ben. A Real Madrid ellen idehaza 1-1-et értek el a zöldek, a gólt Albert Flórián szerezte. Idegenben aztán 6-1-re a királyi gárda nyert. Az Ajaxtól kaptuk a nagyobb pofonokat: az Üllői úton 5-1-re, Amszterdamban 4-0-ra nyert az akkor Európa egyik legjobb együttesének számító csapat. A svájciakkal idehaza 3-3-as döntetlent ért el a Ferencváros, amely így összesen 4 pontot szerzett (akkor még csak 2 pont járt a győzelemért).

A Ferencváros sikertörténete után az elmúlt esztendőig kellett várni a nagy bravúrra: 2009-ben a Debrecen kvalifikálta magát a főtáblára, de ott végül nem tudott pontot szerezni a Lyon, a Fiorentina és a Liverpool ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik