Poszt ITT

Fiala: Van bőr a pofájukon

Fiala János
Fiala János

2017. 04. 19. 17:01

Dér András „Az ismeretlen Antall József” című filmjének díszbemutatója kedden azért kezdődött nagyjából harminc perces csúszással, mert állítólag néhányan a fontos meghívottak közül nem érkeztek meg időben a néhai miniszterelnökről elnevezett díj átadójára.

A közönség egy részét, köztük engem, „csak” a vetítésre invitálták meg, tehát nem tudhattunk az „előjátékról”, nekünk a helyszínen kellett tudomást szereznünk minderről. A díszbemutató szervezői, ahogy kell, előbb sajnálkoztak, majd az emeleti büfé szolgáltatásait ajánlották fel, amennyiben nem mutatnánk érdeklődést a váratlan nyitány iránt.

Ekkor sikerült elcsípnem, és néhány szót váltanom a film direktorával, aminek lesz még jelentősége.

Barátnőmmel a távozás mellett döntöttünk, és rövid sétát tettünk a környéken. Amikor félórával később visszatértünk a helyszínre – Uránia Nemzeti Filmszínház -, éppen távozóban voltak azok az itt meg nem nevezett politikai notabilitások, akik viszont a film iránt – amit angol nyelvű feliratozással is elláttak – nem mutattak érdeklődést.

Sokadmagammal várakoztam az előtérben, amikor becsengettek. A nézőtérre a rendezővel együtt léptünk be, ahol vele együtt volt módom megtapasztalni, hogy – feltehetően a további csúszás elkerülése érdekében – sikerült nélkülünk elkezdeni a filmet. Ez a direktort annyira kihozta a béketűréséből, hogy leállíttatta a vetítést.

A második nekifutás előtt Dér röviden szólt az egybegyűltekhez, amit szakszerű, angol nyelvű szinkrontolmácsolás kísért. Tájékoztatójában elsősorban protokolláris dolgokat említett meg, miközben sok fontos momentumról – feltehetően nem véletlenül – megfeledkezett. Az elmúlt időben módjában állt megtapasztalni a sajtó kegyetlenségét, feltehetően ezért is tartotta meg magának ezeket az információkat.

Azt például véletlenül sem mondta el az egybegyűlteknek, hogy „Az ismeretlen Antall József” című dokumentumfilm-sorozatnak csak azt a kétszer ötvenperces részét követhetik majd figyelemmel – az elsőben 1956-ig kísérték el az alkotók a néhai miniszterelnököt, a második pedig a négy-igenes népszavazásnál ért véget -, ami elkészülhetett.

Itt következik a rész, amiről korábban azt írtam: ennek még lesz jelentősége…

Én, bevallom, Dér Andrástól, szokott erőszakosságommal, még a hallban kiszekáltam néhány információt. Remélem, ezekkel nem élek a kelleténél nagyobb mértékben vissza, ha megosztom önökkel.

Mit szólnak példának okáért ahhoz, hogy

 • nagy valószínűséggel május 5-én, az M5-ön ugyan lemegy majd a film első része, – de a harmadik, meg a negyedik rész ettől még torzóban vannak – vagy ahogy régebben fogalmazták: „dobozban” hevernek -, mert nem volt/van pénz az utómunkálatukra, ami azért nem olyan nagyon meglepő,
 •  mert az első és a második részhez szükséges pénzt is különböző helyekről „kellett” összekalapoznia: NMHH Média Mecenatúra, illetőleg EMMI.

A vetítés után ismét összefutottam a rendezővel, de mivel nem éreztem akkor illendőnek az alábbi kérdésekről kifaggatnom öt, most önöknek teszem fel őket.

 • Vajon feltűnt-e bárkinek, hogy egy félig-elkészült mű díszbemutatóján volt jelen?
 • Ha igen, miért nem tették szóvá, ha nem, az hogyan lehetséges?
 • Vajon tudtak-e erről azok a közéleti notabilitások, akik miatt félórát csúszott a premier?
 • Vajon hogyan alszanak azoknak a szervezeteknek a vezetői, amelyek közül kettőt ugyan megneveztem, attól azonban akár ők, akár mások, mutathattak volna „érdeklődést” a sorozat további részei iránt?
 • Vajon maradt-e hiányérzet abban a két Antallhoz köthető férfiban – milyen jól nézel ki, te is, mivel foglalkozol, nyugdíjas vagyok, és te, én még pár évig alkotmánybíró leszek -, akiknek a beszélgetését akaratlan csíptem el a mosdóban?
 • Vajon mennyire lepődnének meg gazdáik viselkedésén azok a sofőrök, akik a szolgálati autókban, a volán mögött, szabálytalanul parkolva vártak kenyéradójukra az Uránia mozi előtt, fent a járdán?
 • Vajon mit gondolhat magában minderről Antall József özvegye, aki a rendezőtől egy hatalmas csokrot kapott?
 • És végül, de nem utolsósorban: tessék mondani, érdemes-e alámerülnöm, hogy kibekkeljem azt a kíméletlen utókort, amely képes volt így elbánni Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnökéről készült művel?

Ami magát a dokumentumfilm-sorozatot illeti, nos, annak első részét látva, tényleg tengernyi olyan életrajzi elemmel lettem gazdagabb, amelyekről „Az ismeretlen Antall József” című film nélkül nem szerezhettem volna tudomást, de sajnos, a második fejezet ebből a szempontból már hagyott maga után kívánnivalót.

Szóval…

Ha meglesz a pénz – mert olyan nincs, hogy nem lesz meg -, még módjában áll az alkotóknak jóindulatú kritikámat a vágásnál figyelembe venni…

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011. Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.