Debrecen, 2013. augusztus 20.
Az ukrán Kárpátaljai Filharmónia Népi Együttes táncosa a 44. Debreceni Virágkarneválon 2013. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Poszt ITT

Tompa: Kultúrsokk

Tompa Imre
Tompa Imre

író, publicista. 2016. 05. 03. 15:54

Kizökkent az idő, kész, vége, hatszáz, ez fokozhatatlan, ezentúl minden lehetséges, ilyen, hogy ízlés, nincs többé, lövészárock, holobugi, felkoncolós, beszarock.
Korábban a témában:

Dermedten, kigúvadt szemekkel, lefagyva álltam a téren.

Jó kis faluban jártam a minap, azt teszik, amit lehet és kell, ügyesen próbálkoznak a turizmus fellendítésével. A falu a borról szól, a borvidék fénykorában az a mondás járta, hogy egy szüret, egy zsiguli. Kellemes kavalkáció, pityókos sétálók, süt a nap, egyre jobb borok, amikor, ám ekkor színpadra lép a helyi nénikből és bácsikból álló énekkar. Megdermedek.

Nem az a baj, hogy ilyenkor az ember vmi népdalt vár, értelemszerűen és megszokásból. Tőlem szinte bármi lehet, ha van benne ízlés. However ez a kórus az ész trónfosztásának végső állomása volt, fekete lyuk, mely elnyelte a galaxist, a vég vége. A nénik és bácsik ugyanis Karády Tábori levelezőlapját énekelték szintipop alapra. Fortissimo bugivugira nyomták, jobbra-balra lépkedve, hogyaszongya Jó éjt, drága kis hadnagyom! / Jó éjt! / Most az ég rád borít, holdfényt / és én csak terád gondolok /Jó éjt!. Majd horthysta katonadalok következtek és háborús popfeldolgozások. Namost ez nagyon erős élmény. A háborús popfeldolgozás hardcore szintipop zenei háttérrel a valószínűtlenség káprázó érzésével ajándékozza meg a gyanútlan hallgatót. Hogy kizökkent az idő, kész, vége, hatszáz, ez fokozhatatlan, ezentúl minden lehetséges, ilyen, hogy ízlés, nincs többé, lövészárock, holobugi, felkoncolós, beszarock. És hogy van mire támaszkodjon a regnáló, nem a semmiben lebeg, hanem az ízléstelenség szilárd, megbízható fundamentumán áll.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. július 18.
Utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. A napokban elindította a BKK az online jegy- és bérletvásárlási felületet, amelyre a vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük. Először teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.