Poszt ITT

Ákos tényleg a jövőbe lát?

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2016. 04. 27. 15:13

Ákosnak új dala van!

A címe Helyreigazítás (valótlanul állítottuk), ami ráadásul egy duett Demjén Ferenccel. Ő is odaírhatta volna a szerzemény elé, mint a Liberóták elé Pataki, hogy „Most így látom a világot”, bár talán ez a kitétel azért nincs felvésve, mert Ákos sehogyan nem látja a világot, Ákos Ákost látja, és most a csúnya újságírókat, de őket is csak azért, mert ezek a szemetek bántják őt.

„Reménykedünk, hogy a cím magáért beszél – szólt Dalának védelmében a Blikk szerint hétfőn a Class FM műsorában a Szerző. Ugyanaz az ember vagyok, aki voltam. Az, hogy igyekeztek másmilyennek lefesteni, az nem az én bűnöm. Nem tehetek róla!” Nem téved, a cím magáért beszélt, és az sem kérdés, hogy igen, pontosan ugyanaz az ember, aki volt.

Milyen ez az ember?

A nők nagy barátja, egy politikai hátszéllel elöl tartott dalcsináló, aki szerintem sehol máshol a világon nem arathatna le ekkora babérokat. De ne gondolkodjunk hosszasan azon, ki is ő (tudjuk: az, aki volt), nézzük meg kicsit magát a Művet. „Valótlanul állítottuk, hogy függetlenek vagyunk / valótlanul állítottuk, hogy igaz minden szavunk” – indít erősen az Ének. Mivel kétlem, hogy Ákos az önmagáról szóló cikkeken kívül másra is vetne akár csak egy pillantást is, itt arra célozhat, hogy aki nem az ő haverjainak a véleményét böfögi vissza, azt nyilván Tudjukki tartja el.

Igen ám, csak közben kirobbant a Matolcsy-balhé, kiderült, mi a pálya a vs.hu háza táján, így a zöngemény kapott még egy erős stichet. Vagy tudta előre ezt is?! Ákos tényleg a jövőbe lát? „Tudod, a talpra magyar meg a hív a haza / Már nem elég trendi, nem elég laza” – hangzik pár sorral később. Mi akar ez lenni, könyörgöm?! Mikor volt „trendi és laza” a talpra magyar meg a hív a haza? És mi következik mindebből? De az igazi szubsztancia a refrénben van: „Mi csak tájékoztatunk téged / Hogy te is értsd meg, mi itt a lényeg / Így lesznek véleményekből tények / Semmit nem kockáztatunk, így rá se fázhatunk”. Ha nem lenne nyilvánvaló, kik vannak ostorozva, akkor azt is hihetnénk, Ákos esetleg önkritikát gyakorol, hiszen az „így lesznek a véleményekből tények” sokkal inkább ráhúzható a már többször bizonyítottan hírhamisító haverokra.

Aki azt hitte, a messiás, a vátesz nem lángol elő ebben a műben is a szerzőből, a vége felé megnyugodhat: „Egyszer felkel majd a nap / eljön egy bátor pillanat / mikor a trágyadombnyi rágalomból / tiszta rügy fakad / és bokrát bontja majd / és abból majd kihajt / az égit tükröző világ”. Hohó, hát ezt hogyan is értelmezzük? Nem tudom másképp, mint úgy, hogy akkor jön el ez a vágyott, szép új világ, ha a Mestert támogató rendszer már minden egyebet kisöpört, eltakarított, minden hangot elhallgattatott a saját dicsőségét zengő kórusén kívül. Ha már csak a haver „újságírók”, megrendelésre gyártó bértollnokok, a már most is szorgalmasan körmölő lakájok csinálják nekik a sajtót.

A következő kitétel is ijesztő egy kicsit: „De ott már nem jut rám szerep / mégis hadd legyek veled / Mint egy régi ízű szó / amire emlékezni jó”. Ákos itt egyértelműen arra utal ezzel, hogy most igenis van szerepe ebben az egészben (tisztogatás, rendrakás), igenis rajta van az ügyön, ő és a szövetségesei tényleg azon dolgoznak, hogy a sok össze-vissza írogató, gondolkodni merő és véleményüknek hangot adni merészelő emberek végre elhallgassanak, és eltirhuljanak a színről.

Bár a megoldást a távoli jövőbe helyezi, érdekes módon ezt a részt Demjén énekli, nem ő. Szóval előfordulhat, hogy Demjén az, aki már nem lesz ott akkor, mikor ő még javában igen?  Persze az is lehet, hogy ez sem jelent semmit, csakúgy mint a többi Ákos dalszöveg. Ha így lenne, ha ő ismét csak kirántott találomra ilyen-olyan nyulat a közhelykalapból, akkor elnézést, valótlanul állítottam az eddigieket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.