Poszt ITT

Emelt szintű mélyrepülés: Kiszel Tünde bugyijai a tankönyvben

Szó szerinti idézet egy tankönyvből:

  1. fejezet – Emelt szint, 12. sor Megoldókulcs

7) Kiszel Tünde egy zacskóban gyűjti bugyijait, van köztük leopárdmintás tanga és rózsaszín tundra bugyi, összesen 58 db.

  1. a) Először kivesz a zacskóból hatszor annyi leopárdmintásat, mint rózsaszínt, ezután a visszamaradt bugyik között ötször annyi a rózsaszín, mint a leopárdmintás. Hány db van a két fajtából külön-külön? (10 pont)
  2. b) Miután visszatette a bugyikat, Havassal játszani kezd. Azt mondja neki: „Ha kitalálja, hogy mennyi a valószínűsége, hogy visszatevés nélkül 3 húzásból legalább az egyik leopárdmintás, akkor megmutatom a bugyimat!” Segíts Havasnak, hogy láthassa Tünde bugyiját! (6 pont)

Mivel a feladatot szájtátva és elképedve olvasók semmi másra nem figyeltek, csak K. T. bugyijaira, eleddig közülük senki sem tette szóvá, hogy a szöveget író matematikusnak gondjai voltak a helyesírással (is).

Kezdjük az első mondattal: ha úgy áll a szövegben, hogy „leopárdmintásat”, akkor a „rózsaszín” helyett „rózsaszínű”-t kellett volna írnia, lévén a „leopárdmintás” éppúgy egy ruhaanyag „színét” jelöli, mint a „rózsaszín”.

Az már csak ráadás, hogy kétszer egymás után képtelen volt egybeírni a „leopárdmintás”-t, a b) feladatban már (helytelenül!) külön írta le.

A „db” után pontot kellett volna tennie, de ne legyünk túl kekeckedők és szigorúak, a pontot megkaptuk úgy az a), mint a b) kérdés végén, egyiknél 10, másiknál 6 pontot.

A „tundra bugyi”-t is egybeírjuk, akkor is, ha történetesen két tundrabugyiról van szó. Igaz, a számítógép nyelvi ellenőrzője azt javasolja, hogy írjuk külön, de azóta, hogy a „papírzsebkendő” is egybeírható, én a tundrabugyi egybeírására voksolok.

A „Miután visszatette a bugyikat, Havassal játszani kezd.” Helyesen így hangozna: „Miután visszatette a bugyikat, játszani kezdett Havassal”. Vagy: „…játszani hívta Havast.” Esetleg: „…megkérdezte Havast, játszana-e vele egy matematikai fejtörőt?”

A „visszatevés” önmagában is torz, jobb kifejezést is találhatott volna a szerző, de ha nem, akkor a „visszatevés nélkül” után jobban tette volna, ha nem spórol meg egy vesszőt.

Ezeken kívül: Kiszel Tündét nem kell ismernie egy diáknak, nem mai lány (bocs!), nem most tűnt föl az X-faktorban, ám az, hogy Havasnak a keresztnevét sem írta le, nagyobb hiba. Okkal kérdezhetné az ifjú diák: „Ki az a Havas?”

Az már csak hab a tortán, hogy azt kérdi magában az ember: biztos, hogy Havas kíváncsi arra, hogy Kiszel Tünde az adott pillanatban milyen bugyit visel? Arról nem is beszélve, hogy ez az „akkor megmutatom a bugyimat!” annyira dedós, hogy manapság már az óvodákban sem hallunk effélét a kicsi leányoktól.

Ennyit a szövegről, és akkor most tegyük teljessé ezt a matematikai szörnyszülöttet! Nézzük, milyen feladatokkal egészíthetnénk ki ezt az emeltszintű mélyrepülést!

nagy bandó publi

Első feladat

1) Lázár János egy budai utcában gyűjti a szülei tojáseladásból származó ingatlanjait, van köztük értékes villa és Csongrád megyei földterület, összesen annyi amennyi.

  1. a) A szülei megvesznek kétszer annyi földet, mint ahány villát a kisgyereke. Vajon hányat vettek a családtagjai a két fajtából külön-külön? (10 pont)
  2. b) Miután megvette az ingatlanokat, Rogánnal játszani kezd. Azt mondja neki: „Ha kitalálod, hogy mennyi a valószínűsége, hogy a fiam és a szüleim az én segítségemhez jutottak a villához és a földterülethez, akkor nem árulom el senkinek, hogy mi az igazság a te ingatlanod háza táján. Ráadásként ráveszem Kiszel Tündét, hogy mutassa meg neked a leopárdmintás tundrabugyiját!” Segíts Rogánnak, hogy láthassa Tünde tundrabugyiját!                                  (6 pont)

Második feladat

2) Orbán Viktor egy telepen gyűjti Simicska hirdetőoszlopait, van köztük régi típusú és modern oszlop, összesen 36 db.

  1. a) Először elvitet az Andrássy útról háromszor annyi régi típusút, mint modernet, ezután a visszamaradt hirdetőoszlopok között négyszer annyi a modern, mint a régi típusú. Hány db maradt az Andrássy úton a két fajtából külön-külön? (25 pont)
  2. b) Miután Orbán nem vitette vissza a hirdetőoszlopokat, Simicskával játszani kezd. Azt mondja neki: „Ha kitalálod, hogy mennyi a valószínűsége, hogy visszavitetés nélkül 3 próbálkozásból legalább egyszer megszívatlak, akkor megmutatom az egykori APEH levéltárában lévő, titkosított dokumentumokat!” Segíts Simicskának, hogy nyilvánossá tehesse az APEH titkos dokumentumait!

                                                                                                       (14 pont)

Harmadik feladat

3) Mészáros Lőrinc egy széfben gyűjti a saját pénzkötegeit, van köztük húszezer forintos és van tízezres, összesen 5.580.620 db.

  1. a) Először kivesz a széfjéből hatszor annyi húszezrest, mint tízezrest, ezután a visszamaradt pénzkötegek között ötször annyi a tízezres, mint a húszezres. Hány db van a két címkéből külön-külön? (10 pont)
  2. b) Miután visszatette a pénzkötegeket, Orbánnal játszani kezd. Azt mondja neki: „Ha kitalálod, hogy mennyi a valószínűsége, hogy visszatevés nélkül 2 húzásból legalább az egyik pénzköteg a tied, akkor megmutatom a gatyámat!” Segíts Orbánnak, hogy láthassa Lőrinc gatyáját! (6 pont)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik