Poszt ITT

Egy szilveszter éjszaka kellett, hogy egész Európa meggyűlölje a menekülteket

Szilveszter éjszaka valami végleg eltört Európában.

Jó, ez egy hülye mondat volt, de többnyire ilyen nagyívű általánosításokkal szoktam kezdeni. Szóval szilveszter éjszaka valami megváltozott abban, hogyan is kezeli Európa a menekülteket. Eddig mondjuk kezelni leginkább sehogy nem kezeltük, de legalább mindenkinek volt véleménye, ami már majdnem kezelés.

Szilveszter éjszakáján emberek – akiket az áldozataik arabként, vagy afrikaiként írtak le – tömegesen, csoportokba verődve zaklattak és molesztáltak nőket egy nyilvános szilveszteri bulin. A leírások nagyon durvák, épp csak a legdurvább részletek hiányoznak belőlük, amiket eddig csak a Tahrir téri tömeges nemi erőszakoknál lehetett hallani (mondjuk az MTVA megoldotta, hogy ezek is előkerüljenek).

Elnézték

A német média mégsem kezelte úgy a hírt, ahogy utólag visszagondolva kellett volna. Elnézést is kértek. A hibájuk egyébként érthető, valószínűleg nem fogták fel, hogy ebből az egészből ekkora balhé lesz. Azon nem érdemes vitatkozni, mi számít nemi erőszaknak, mert a magyar közmegegyezéssel ellentétben minden annak számít, amit a másik fél nem akar. Az is, ha csak rácsapnak valakinek a fenekére.

Ehhez jött még egy másik hír is, most Svédországból, ahol – mint kiderült – elhallgatott a rendőrség egy ehhez nagyon hasonló esetet. 2014-ben afgánok zaklattak csoportosan nőket, köztük egészen fiatalokat. A rendőrség arra hivatkozott, hogy folyamatban volt a nyomozás, ezért nem beszéltek róla. Valószínűleg azért ez nem a teljes igazság.

Németország és Svédország Európa két legbefogadóbb országa a menekültekkel szemben. Ők viselik a menekültválság legnagyobb terheit is. Nem tudni viszont, hogy a német és svéd állampolgárok toleranciája meddig tart a menekültekkel szemben, és ezt egyik kormány sem szerette volna kipróbálni.

Eddig

Nagyon úgy néz ki, hogy eddig tartott, és egyre hangosabbak azok, akik eddig elnyomva érezték magukat a németek és a svédek nyitottsága miatt. Nem véletlenül volt a kölni események egyik legtöbbet idézett mondata ez:

Szíriai vagyok, bánjatok barátságosan velem, engem Merkel asszony hívott meg ide.

Ezt mondta az egyik férfi a rendőrségi jegyzőkönyv szerint. A jegyzőkönyvből és a cikkekből, nem maradt ki a kaján vigyorral kifejezés sem.

A nemi erőszakkal pedig nem lehet mit kezdeni, védhetetlen. Amellett, hogy az egyik leggusztustalanabb bűn, amit ember elkövethet, mögöttes jelentése is van. Nem véletlenül használták évezredeken keresztül gyakorlatilag háborús cselekedetként, hiszen a nemi erőszak a másik fél végső megszállása.

Na, a menekültek most megszállták Európát.

De azért ne felejtsük el, hogy a kölni és a svéd balhét 40-50 ember követte el. Egymilliónál több menekült érkezett eddig Európába a válság kezdete óta. Magyarországon úgy ment át többszázezer ember, hogy egyetlen olyan erőszakos bűncselekmény sem volt, amit egy menekült követett volna el egy magyar állampolgárral szemben.

A legszomorúbb, hogy a bevándorlási, migrációs, vagy menekülthullámra, hívjuk, ahogy akarjuk, továbbra is csak egyféleképp tudunk nézni. Azóta, hogy az első nagyobb csoportok megindultak a Földközi-tenger felől, Európa nem hajlandó hideg fejjel gondolkodni. A menekültekkel kapcsolatban mindkét oldalon csak az érzelmek uralkodtak. Nem mindegy persze, hogy milyenek.

Amíg az egyik oldal többnyire viharvert, háború, gyilkosság elől menekülő szegény, segítségre szoruló embereket látott a menekültekben, addig a másik egy, a keresztény Európát elözönlő, kulturálatlan, idegen, bűnözésre hajlamos, dolgozni nem akaró, segélyeken élő, megélhetési migránsokból álló tömeget látott. Nem csak a két szélső érték van persze, ez egy spektrum, amiből – attól függően, hol állunk rajta – nyugodtan hagyhatunk el jelzőket. A nevem magyarosítását kutató kommentelőket ez nem fogja meglepni (Születtem Kohnerberg Ábrahám) de én többnyire az előző csoportba tartoztam, bár az, hogy a spektrumon hol álltam, idővel sokat változott.

Mi ez az egész?

Megpróbáltam én is hideg fejjel nézni, hogy mi a szar ez az egész menekülthullám, de nem mindig sikerült. Pedig meandereztem azon is, hogyan kellene a híreket kezelni, meg azon is, hogy mennyire lenne Magyarországnak hasznára a friss munkaerő. Jellemzően ezzel sikerült leginkább felidegesíteni azokat, akik még nálam is kevésbé tudtak átlépni az előítéleteiken és az érzelmeiken.

A németek, de az európai elit sem tud a kölni események után mit kezdeni a menekültekkel. Attól azért nem kell tartani, hogy Merkel megbukna, mert Orbán is előbb fog eltűnni, mint ő. A német költségvetés szufficites, nagykoalíció van, Merkel népszerű, arról nem is beszélve, hogy ha valaki Európa legnagyobb gazdaságát gond nélkül vezeti végig egy világválságon, akkor azért nem kell félteni a politikai támadásoktól.

De itt most mindkét oldalnak van tanulnivalója. Egyrészt nem minden menekült bűnöző. Másrészt pedig igenis vannak köztük bűnözők, ahogy a németek, svédek, magyarok között is. És keményen fel is kell lépni ellenük, nem attól félni, hogyan használja majd fel a hírt a szélsőjobb.

Ennyi volt a takibácsis monológ arról, hogy mit tanulhattunk ma meg. Egyébként itt van még egy érdekes cikk (nyilván, én írtam!) a menekültekről és a vélt, vagy valós nemi erőszakokról, amiket elkövettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik