Poszt ITT vélemény

Hassan Szihám: Nem minden nyugati nő kurva, nem minden arab férfi terrorista

Vélemény Kölnről.

Migránsügyben eddig kifejezetten kerültem a megszólalást, attól tartva, rámsütik az elfogultság bélyegét, de most, a kölni események nyomán született értekezéseket olvasva szeretnék rendbe tenni valamit.

Akik tagadják, hogy köze lenne a történteknek ahhoz, hogy az elkövetők honnan jöttek, tévednek. Ahogy azok is, akik azt gondolják, hogy az arabok/afrikaiak/muszlimok vérében van az erőszak.

A primitív sztereotípia úgy hangzik, hogy minden arab terrorista, potenciális erőszaktevő.

Gondolom, senkit nem lep meg, hogy az arab világban is léteznek sztereotípiák a nyugati emberekkel kapcsolatban. Na, pont egy ilyenhez van köze a kölni történésnek.

Ezek a fiatal férfiak olyan országokból érkeztek, ahol óriási a szexuális feszültség, abból fakadóan, hogy tilos a házasság előtti nemi élet. Ami független a vallástól: mind a keresztények, mind a muszlimok körében komolyan veszik ezt a szokást. Amikor Szíriában éltem, sok rémes történetet hallottam helyi fiataloktól, milyen „megoldásokat” találnak a párok és az egyedülálló férfiak a szexuális frusztrációik levezetésére. A helyzeten az sem segít, hogy ma már rengeteg közel-keleti nő él a szűzhártya-visszaállító műtét lehetőségével, hiszen ettől még a titkolózás, a bűntudat és a szégyenérzet mérgezi a mindennapjaikat.

Fotó: MTI/EPA/Oliver Berg
Fotó: MTI/EPA/Oliver Berg

Képzeljünk el egy ilyen társadalmat.

És most azt képzeljük el, hogy ezek az emberek mit érzékelnek a nyugatból. Mert ugye a globalizáció az globalizáció, ők is a nyugati filmeket nézik, nyugati zenéket hallgatnak. Olyan embereket látnak, akik nem tisztelik a családot, akik közül minden második elválik, akik tojnak a gyerekeikre, akik szexelnek orrba-szájba, keresztbe-kasul, ahonnan dől a pornó, akik (fél)meztelen picsákkal plakátolnak ki mindent, ahol isznak, drogoznak, stb.

Na, pont ez az eredője a nyugattal kapcsolatos egyik sztereotípiának.

Az él a fejükben, hogy a nyugati nő, aki több férfival is szexel házasság előtt, tulajdonképpen bárkivel hajlandó ágyba bújni. Magyarul egy kurva.

Erre utaló jelként értelmezik, ha kihívóan öltözködik a nő, vagy bármi egyéb módon felhívja magára a figyelmet. És akkor úgy gondolják, itt a lehetőség csillapítani a frusztrációt.

Persze ettől még, amit műveltek, az erőszak és büntetendő. Ráadásul, ha a befogadó államok nem tesznek semmit, hogy megváltoztassák a fejükben a nyugati nőről élő képet, akkor nem ez volt az utolsó alkalom.

Evidens, de rögzítsük: nem minden közel-keleti vagy afrikai ember gondolkozik így, mint ahogy, remélem, itt sem gondolja mindenki, hogy az összes arab terrorista.

szihám

Hassan Szihám

Újságíró, arabista, zöld és emberi jogi aktivista, kommunikációs szakember. Másodgenerációs bevándorló, édesapja politikai okokból hagyta el Irakot a hetvenes évek végén. Egyetemi évei alatt hosszabb ideig élt Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik